Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Landssorg i Grekland efter bränderna - 80 personer har dött

- 24/07/2018, 16:29 -

Under måndagskvällen spred sig skogsbränderna i Aten snabbt till bebodda områden. 80 personer har mist livet och hundratals är skadade. Nu utfärdar landet landssorg.

I den grekiska huvudstaden Aten härjar flera skogsbränder. Bränderna tog fart under måndagskvällen till följd av starka vindar som fick elden sprida sig okontrollerat. Vilket Nyheter24 har rapporterat om tidigare.

Läget är fortsatt kritiskt och dödsantalet har stigit till 80 personer. Den plats som drabbats värst är semesterorten Mati som ligger cirka tre mil från Aten. Röda korset i Grekland har berättat för SVT om hur de hittade 26 personer i området som inte klarat sig undan från elden.

— De försökte hitta en flyktväg, men tyvärr lyckades inte dessa personer och deras barn komma fram till vattnet i tid. När de såg att det inte fanns någon räddning valde de instinktivt att omfamna varandra, säger Nikos Economopoulos, Röda Korsets chef i Grekland till SVT.

En video som nu sprids på sociala medier visar hur semesterparadiset har förvandlats till ett inferno. Det är Giannis Labropoulos som har lagt ut videon på sin Instagram. På instagram har han även valt kommenterat videon följande:

— Hemskt nog så hände det här när vi körde till Aten idag. Elden tog sig snabbt till motorvägen så vi har bara tur att vi är en av de sista bilarna som hinner passera, skriver Giannis Labropoulos på sin Instagram.

Grekland har utfärdat landssorg. I ett uttalande har premiärministern Alexis Tsipras kommenterat beslutet följande:

– Idag sörjer Grekland. Till minne av de som vi har förlorat förklarar vi härmed tre dagar av landssorg. Men vi får inte låta sorgen ta över. De här tiderna handlar om kamp, enande, mod och solidaritet, säger han enligt AP.

I videon ovan kan du se Giannis Labropoulos klipp från när elden närmar sig motorvägen och människor flyr i panik. 

Skogsbränderna i Sverige är fortfarande inte under kontroll. De här artiklarna ger dig bättre koll på läget kring bränderna:

Brandrisken ökar i Sverige - flera nya områden i farozonen

Dramatiska bilderna visar kampen mot skogsbränderna i Sverige

Tänk efter innan du grillar - kan straffas med böter och fängelse

Befinner du dig i Grekland?