Bevisen som fällde Peter Madsen.
Här är bevisen som fällde Peter Madsen. - Foto: TT

Här är bevisen som fällde Peter Madsen

Kim Walls blod på näsan, den psykiatriska undersökningen och det växande intresset för mord. Peter Madsen ville planera det perfekta mordet. Men bevisen på att han mördade Kim Wall var många.


Peter Madsen mördade svenska Kim Wall, 30. Det stod klart under onsdagen när Köpenhamns Byret meddelade att dansken döms till livstids fängelse.

Rätten gick på åklagaren Jakob Buch-Jepsens linje: Peter Madsen planerade mordet. 

– Han har försökt ta med andra kvinnor i ubåten vilket visar att Kim Wall var ett helt oskyldigt offer som var med på ubåten. Det var inte planlagt mot Kim Wall personligen, utan mot en person på båten, sade Buch-Jepsen under onsdagens presskonferens.

En tidigare kollega till Peter Madsen har berättat att han drömde om det perfekta brottet. Men om Madsen planerade mordet, hur lyckades han då bli påkommen? 

Det rör sig, som i de allra flesta fall, om en hel del omständigheter och bevis. Här är några av dem:

Peter Madsens förklaringar

Sedan Kim Wall anmäldes försvunnen har Peter Madsen gett flera förklaringar till vad som hänt henne. Madsens första förklaring till Kim Walls död var att hon hade fått en 70 kilo tung lucka i huvudet. Han har senare ändrat sig och hållit sig kvar till ny förklaring under hela rättegången: Kim Wall dog av kolmonoxidförgiftning när ett funktionsfel orsakade undertryck i ubåten.

Skadorna på Kim Walls kropp

Enligt åtalet utsattes Kim Wall för tortyr innan hon dog. Av skador och sår att döma har Peter Madsen bundit Kim Wall i armar, ben och huvud, så att hon inte kunde röra på sig.

Hon tros därefter blivit utsatt för sexuella övergrepp och blivit slagen och knivskuren. Den rättsmedicinska undersökningen har visat att Peter Madsen knivhögg Kim Wall tio gånger på utsidan av hennes kön, och fyra gånger inuti. 

Intresset för mord och våld

Polisens tekniker har hittat filmer med tortyr och äkta mord på kvinnor (så kallade snuff-filmer) i Peter Madsens dator och hårddiskar. Madsen försökte själv bortförklara det hela med att hans praktikanter använder hans dator, men i rättegången har de uppgett att de använder sin egen dator.

En av praktikanterna berättade också om hur Peter Madsen pratade särskilt mycket om boken "Man jager et bæst og fanger et menneske" ("Man jagar ett odjur och fångar en människa" på svenska, reds. anm.), som han läste. I denna bok fanns det beskrivningar av dödande av människor. Du kan läsa mer om detta här.

Peter Madsen under rättegången. Bildkälla: TT

Verktygen

Flera redskap som enligt kollegor till Madsen inte brukar finnas på ubåten hittades i eller i anslutning till ubåten. Detta var remmar, kniv, såg och en skruvmejsel. Skruvmejseln var dessutom skarpslipad och kunde inte användas till sitt vanliga syfte. 

Peter Madsen gjorde sig av med Kim Walls kropp genom att sänka kroppen med hjälp av rör. Likadana rör hittades senare i Madsens rymdverkstad. 

Rätten menar att det finns ingen förklaring till att Madsen tog med sig verktygen annat än att han skulle begå ett brott. 

Avskurna spännband som hittades i mässen på ubåten och i havet visade sig också stämma överens med de märken Wall hade på handleder och anklar, skriver SVT.

Försökte locka flera kvinnor

Under sommaren försökte Peter Madsen få med sig flera på ubåten, varav de flesta tackade nej av olika anledningar. Bara dagar innan mordet beskrev han en mordscen som utspelade sig i ubåten, i ett sms till sin dåvarande älskarinna

Peter Madsen hade vid den tiden ett öppet äktenskap och han och flickvännen brukade spendera tid på ubåten tillsammans.

Blodet

När Peter Madsen gick i hamn efter att räddats från den sjunkande ubåten den 11 augusti fanns polis såväl som medier på plats. På bilder från tillfället har en liten, men viktig detalj fångats: blodfläcken på Peter Madsens näsa. Blod som senare visade sig tillhöra Kim Wall.

Peter Madsen hade Kim Walls blod på näsan. Bild: TT

Styckningen

Madsen erkände att han styckat Kim Walls kropp och gick frivilligt med på att omhäktas, även om han inte erkände mordet på henne. Genom hela rättegången höll han fast vid att Wall dog av en kolmonoxidförgiftning.

Sms:et

"På äventyr med Nautilus. Har det bra, dyker inte. Kram till katterna", skrev Madsen i ett sms till sin dåvarande fru under tiden Kim Wall ska ha mördats. 

En av åklagarens många frågor under rättegången var varför Madsen inte kallade efter hjälp om Kim Wall hade råkat ut för en olycka, och dessutom valt att agera genom att stycka henne och begrava henne till sjöss.

Hur kunde Peter Madsen skicka ett sms till sin fru vid tidpunkten istället för att be om hjälp? Här kan du läsa mer om smset.

Sperman

Det fanns inga DNA-spår av Peter Madsen på Kim Walls kropp. Däremot fanns hans sperma i de kalsonger han bar under ubåtsresan. 

Psykiatriska undersökningen

Enligt den rättspsykiatriska utredningen var inte Peter Madsen psykiskt sjuk vare sig innan eller under tiden då Kim Wall mördades. Men läkarna var ändå överens om att Madsen hade psykopatiska och narcissistiska personlighetsdrag. 

Även att han var en patologisk lögnare och hade svårt med empati. I rapporten, som du kan läsa mer om här, bedömdes Peter Madsen även vara "pervers och sexuellt avvikande". 

TV: Peter Madsens uppväxt – pappan slog bröderna med klädhängare

Läs också om att Peter Madsen under onsdagen dömts till livstids fängelse

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du följt hela händelseförloppet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.