Räddningsarbetare räddar människor från nationalparken Pollino.
Flodvåg i Italien har kostat minst 10 personer livet. - Foto: Francesco Capitaneo/AP/TT/Kontrolab/AFP/TT

Minst 10 döda efter flodvåg i Italien: "Slungades ut som kulor"

Under måndagen drog ett kraftigt oväder in över nationalparken Pollino i södra Italien. Det kraftiga regn som ovädret drog med sig skapade översvämningar och en flodvåg. Minst 10 personer har dött och flera saknas. Här är allt vi vet.


Måndagen den 20 augusti drog ett kraftigt oväder in över nationalparken Pollino i södra Italien. Ovädret drog med sig stora mängder regn vilket skapade stora översvämningar och en flodvåg.

Flodvågen som beskrivs som "ett monster av vatten" slog till mot en bergsravin ska ha skapat panik och förödelse bland de många vandrare som befann sig i parken. Minst tio vandrare har dött och flera saknas. Räddningstjänsten befarar dock att siffran kan komma att stiga eftersom att det är oklart hur många som befann sig i parken när ovädret drog in, rapporterar tidningen La Stampa.

Enligt La Republica så räddades 23 personer under måndagen och räddningstjänsten fortsätter under tisdagen att leta efter överlevare. Flera av de skadade fick föras akut från nationalparken i ambulanshelikopter.

Här inträffade flodvågen. Bildkälla: Google Maps

Flodvågen skapade ett sådant tryck att människorna slungades mot bergsväggen med enorm kraft.

– Den här ravinen fylldes med vatten på väldigt kort tid och de här människorna slungades ut som kulor. De hamnade runt tre kilometer längre ner, säger Carlo Tansi, chef för civilskyddsavdelningen i Kalabrien, rapporterar Aftonbladet.

– Det är väldigt svår terräng som är full av hinder på grund av områdets utformning, säger åklagaren Eugenio Facciolla, skriver Aftonbladet.

Andra katastrofen på korttid

För en vecka sedan kollapsades Morandi-bron i Genua, i nordvästra Italien. Över 30 personer befaras ha omkommit i olyckan och en av de döda ska vara ett 10-årigt barn. Ett vittne till olyckan berättade att han såg att det befann sig runt nio bilar på bron när den rasade. 

Här kan du läsa mer om olyckan och se videon från när bron rasade. 

Den 16 juli drog en mini-tsunami in över Mallorca och skapade stora översvämningar och panik bland befolkningen. Här kan du läsa mer om den händelsen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i Italien?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

3 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.