Ko, bakterier..
Ett fall av galna ko-sjukan har hittats i Aberdeenshire, Skottland. - Foto: Pixabay

Galna ko-sjukan är tillbaka – fall bekräftat i Skottland

Minns ni snacket om sjukdomen galna ko-sjukan? Nu kommer den på tal igen då ett fall av sjukdomen har påträffats på en gård i Skottland.


Ett fall av den ökända sjukdomen BSE, eller galna ko-sjukan som den kallas för i folkmun, har påträffats på en gård i Aberdeenshire, Skottland. Nu har gården satts i karantän medan man försöker undersöka fallet.

"Aktiverat den skotska regeringens handlingsplan"

Och sjukdomen är verkligen ingen lek. I ett uttalande så säger Skottlands lantbruksminister Fergus Ewing att regeringen nu har aktiverat sin handlingsplan i hopp om att skydda sin jordbruksindustri.

”Jag har aktiverat den skotska regeringens handlingsplan för att skydda vår värdefulla jordbruksindustri, bland annat genom ett förbud mot förflyttningar från gården”, skriver Ewing i ett uttalande skriver brittiska Metro.

Antalet fall har minskat drastiskt

Sedan 2001 så har antalet fall av galna ko-sjukan minskat drastiskt men enstaka fall har fortfarande kunnat identifierats genom åren. I Sverige så konstaterades bland annat det första fallet av galna ko-sjukan i landet på en gård utanför Västerås 2006, skriver DN.

Ännu oklart vart sjukdomen kom ifrån

Än så länge så är det oklart hur kon på den skotska gården har lyckats ådragit sig sjukdomen.  Bönder som känner sig oroliga att deras boskap kan vara drabbade uppmanas att söka råd och hjälp från veterinärer omgående.

– Just nu är det för tidigt för att fastslå exakt vart sjukdomen kommer ifrån. Men i och med att vi upptäckte smittan så betyder det att vårt övervakningssystem fungerar bra, säger Skottlands veterinärledare Sheila Voas, skriver brittiska Metro och fortsätter:

– Vi jobbar väldigt tätt med byrån för djur och växters hälsa för att kunna besvara vart smittan kom ifrån, men innan vi vet det så uppmanar jag alla bönder som är oroliga att söka råd och konsultation från en veterinär omgående.

Det här är galna kosjukan

Galna ko-sjukan eller BSE som den egentligen heter är en sjukdom som förstör nervceller hos nötkreatur. Nötkreatur är då kor, tjurar, kalvar med mera, skriver SVT.

Sjukdomen tillhör en grupp sjukdomar som kallas för TSE (transmissibla spongiforma encefalopatier), något som kan översättas till överförbara tvättsvampsliknande hjärnsjukdomar.

Symptom

Symptomen för sjukdomen är bland annat olika former av ofrivilliga muskelryckningar, gångsvårigheter och demens. Än så länge så råder det ingen bot för någon TSE-sjukdom och de är till 100 procent dödliga.

Så sprids sjukdomen till människor

Sjukdomen sprids främst genom att man äter smittade djurdelar men man kan även smittas genom blodtranfusioner om blodgivaren skulle bära på smittan. 2006 så fanns det uppåt 170 misstänkta och konstaterade dödsfall kända inom EU. 

Vi har tidigare skrivit om sjudomarna som kan döda oss alla. Här kan du läsa mer om bland annat sjukdomen x och ebola!


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.