Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Populär kaffekedja serverar inte kaffe till personer under 16 år

- 03/11/2018, 11:50 -

Är du en kaffeälskare? Hoppas då inte att du är under 16 år och brukar köpa kaffe på Costa när du är i Storbritannien. Kedjan ska ha slutat sälja kaffe till de personer som är yngre än just 16.

För en del människor är kaffe den "perfekta starten på dagen". Under dagen kan det slinka ner både en och två koppar, och ibland blir det fler än så. På jobbet, i skolan, hemma och på caféer är ställen vi älskar att dricka kaffe på. 

De flesta som dricker kaffe är vuxna, men det finns absolut många barn och tonåringar som även de gillar att ta sig en kopp, speciellt med lite sötma i. 

Men nu kan det däremot vara slut på det för de yngre. En populär kaffekedja bannlyser nämligen personer under 16 år från att köpa kaffe. 

Gör som andra kedjor  

Det är Storbritanniens största kaffekedja Costa som nu förbjuder personer under 16 år att beställa kaffe på deras restauranger, skriver brittiska Metro.

Beslutet har gjorts efter att andra kedjor slutat sälja energidrycker till unga, eftersom de innehåller stora mängder av koffein. Och kaffe innehåller mängder av just koffein. 

Inte på alla caféer

Totalt har kaffekedjan mer än 1500 caféer runt om i Storbritannien och ytterligare 900 utomlands.

Men det är inte på alla caféer som Costa har slutat att sälja kaffe till minderåriga. En pappa berättade för Bristol Post om händelsen när hans dotter nekades köpa is-kaffe på ett av caféerna. 

"Jag hade aldrig hört talas om att Costa gjort så förut, hennes äldre syster har ofta köpt egna drycker där innan", säger han uppger Metro. 

Borde begränsa annat också 

Pappan tycker det är märkligt att Costa inte serverar drycker till yngre människor eftersom han själv tycker att deras utbud är riktade till just yngre människor. Och ska de börja begränsa minderårigas intag av koffein så kan man nog begränsa allt menar han. 

"Om de är bekymrade över hälsan så kanske de borde sluta sälja kakor eller drycker med högt kaloriinnehåll till överviktiga barn, eftersom fetma är en mycket allvarligare hälsofråga i landet än vad koffein är", säger han enligt Metro

Costa: "Uppmuntrar inte..." 

En talesman för kaffekedjan uppmuntrar inte unga att köpa kaffe. 

"Vi uppmuntrar inte försäljning till barn under 16 år och det är i affärsmässigt upp till varje affär att ifrågasätta en kunds ålder om de har några funderingar", berättade han. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att personer som dricker kaffe lever längre. Det kan du läsa mer om här!

Tycker du att beslutet är rätt?