Cafe, Tjejer
Populär kaffe-kedja säljer inte kaffe till personer under 16 år - Foto: Pixabay

Populär kaffekedja serverar inte kaffe till personer under 16 år

Är du en kaffeälskare? Hoppas då inte att du är under 16 år och brukar köpa kaffe på Costa när du är i Storbritannien. Kedjan ska ha slutat sälja kaffe till de personer som är yngre än just 16.


För en del människor är kaffe den "perfekta starten på dagen". Under dagen kan det slinka ner både en och två koppar, och ibland blir det fler än så. På jobbet, i skolan, hemma och på caféer är ställen vi älskar att dricka kaffe på. 

De flesta som dricker kaffe är vuxna, men det finns absolut många barn och tonåringar som även de gillar att ta sig en kopp, speciellt med lite sötma i. 

Men nu kan det däremot vara slut på det för de yngre. En populär kaffekedja bannlyser nämligen personer under 16 år från att köpa kaffe. 

Gör som andra kedjor  

Det är Storbritanniens största kaffekedja Costa som nu förbjuder personer under 16 år att beställa kaffe på deras restauranger, skriver brittiska Metro.

Beslutet har gjorts efter att andra kedjor slutat sälja energidrycker till unga, eftersom de innehåller stora mängder av koffein. Och kaffe innehåller mängder av just koffein. 

Inte på alla caféer

Totalt har kaffekedjan mer än 1500 caféer runt om i Storbritannien och ytterligare 900 utomlands.

Men det är inte på alla caféer som Costa har slutat att sälja kaffe till minderåriga. En pappa berättade för Bristol Post om händelsen när hans dotter nekades köpa is-kaffe på ett av caféerna. 

"Jag hade aldrig hört talas om att Costa gjort så förut, hennes äldre syster har ofta köpt egna drycker där innan", säger han uppger Metro. 

Borde begränsa annat också 

Pappan tycker det är märkligt att Costa inte serverar drycker till yngre människor eftersom han själv tycker att deras utbud är riktade till just yngre människor. Och ska de börja begränsa minderårigas intag av koffein så kan man nog begränsa allt menar han. 

"Om de är bekymrade över hälsan så kanske de borde sluta sälja kakor eller drycker med högt kaloriinnehåll till överviktiga barn, eftersom fetma är en mycket allvarligare hälsofråga i landet än vad koffein är", säger han enligt Metro

Costa: "Uppmuntrar inte..." 

En talesman för kaffekedjan uppmuntrar inte unga att köpa kaffe. 

"Vi uppmuntrar inte försäljning till barn under 16 år och det är i affärsmässigt upp till varje affär att ifrågasätta en kunds ålder om de har några funderingar", berättade han. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att personer som dricker kaffe lever längre. Det kan du läsa mer om här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att beslutet är rätt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.