Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Studie: Snart kan det finnas behandling för jordnötsallergi

Nyheter | 19/11/2018 21:32

En ny studie om jordnötsallergi har visat helt makalösa resultat. Kanske är detta vägen till en behandling som kommer kunna fungera för alla allergiker?

Jordnötsallergi är det många som lider av idag. I exempelvis Storbritannien har antalet barn som är allergiska mot det mer än fördubblats, de senaste två decennierna. 

En ny studie har väckt många frågetecken men också en hel del hopp. I studien deltog cirka 500 ungdomar i åldern 4-17 år, de alla var intoleranta mot jordnötter

Deltagarna delades i slumpmässiga grupper. Vissa fick kapslar innehållande jordnötsprotein medan andra fick kapslar som innehöll sockerpiller i pulverform, utan jordnötsprotein.

Och hör och häpna, efter att deltagarna fått ytterst små doser av jordnötter under ett års tid, så kunde två tredjedelar av deltagarna äta minst två hela jordnötter, rapporterar BBC.

"Kan innehålla spår av jordnötter"

Två hela jordnötter kanske inte låter som så mycket. Men tänk att deltagarna inte ens kunde äta något som "var spår av jordnötter" i, som det kan stå på väldigt mycket av de produkter vi köper i våra livsmedelsbutiker.

Sexåriga Emily Pratt kunde förut inte smaka på tårtan när hon gick på kalas, för det kunde finnas en risk att det var spår av nötter. Så för henne har studien gjort stor skillnad. Hon tål nu upp till sju jordnötter, vilket också innebär att hon kan äta all mat trots att den kan innehålla spår av jordnötter.

– Jag kunde inte äta tårta på kalas men nu kan jag, säger Emily Pratt till BBC.

Och det är just vad som står på matetiketterna som varit det största problemet för sexåringen. 

– Vi var ganska chockade hur du kunde hitta spår av jordnötter och nötter i alla slags mat, särskilt barnmat. Men också kakor, kex och glass. Det var stressigt, säger Sophie, Emilys mamma till BBC.

Banbrytande studie

Professor George du Toit är chef och ansvarig för studien tycker att resultatet av studien är både banbrytande och lovande.

– Vi kommer kunna skydda barn som är allergiska mot jordnötter från att få en allvarlig reaktion, säger han till BBC.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en forskning som visar på att det är ohälsosamt att börja jobba innan klockan 10 på morgonen. Ja, det är sant och det kan du läsa mer om här.

Har du någon allergi?