Tisdag 15 Jun
Stockholm

Finska statens attack – hela landet ska sluta röka

balkonger, karta Finland, en person som röker, rött kryss
Finland kämpar hårt för att bli rökfritt. Foto: Isabell Höjman/TT / Tomas Oneborg/SvD/TT / Pixabay

Finska staten har ett mål som de ska försöka uppnå inom tolv år, nämligen att hela Finland ska vara rökfritt. Målet ska uppnås genom stränga lagar och olika förbud.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I Sverige tog bostadsjätten Poseidon beslut om rökförbud i alla deras hyreslägenheter. Men Finland har tagit ett ytterligare steg i den hårda riktningen, nu kan nämligen finländarna ha rökförbud på sin egen balkong.

Kampanj

2010 startade en nationell kampanj i Finland, i hopp om att få befolkningen att sluta röka. Orsaken var att hela 20 procent av Finlands befolkning var rökare. Under kampanjens gång är det så mycket som 44 åtgärder som vidtagits för att försöka få finländarna till att sluta röka.

Slutrökt på balkonger

Men det är inte genom beröm och klappar på axeln som det ska sluta rökas. Nej, i Finland är det förbud och skam som gäller för att få slut på användandet av nikotinet.

Nu är det slutrökt även på balkonger i Finland. Om man som boende blir störd av grannens rökande på balkongen kan man nu göra något åt saken. Om en boende klagar kan ärendet tas vidare och fastighetsägaren kan införa ett förbud. Men för att det förbudet ska kunna träda i kraft ska alla hyresgäster blivit tillfrågade, rapporterar SVT Nyheter.

Höjd skatt och gömda i butiker

Det är inte bara förbuden som kan minska framtida rökningen. Skatten på tobaksprodukter har nämligen höjts kraftigt i Finland. Och något som är annorlunda jämförelsevis med Sverige är att cigaretter inte ens får vara synliga i Finlands butiker. 

Rökfria zoner i offentliga miljöer kan även dem utökas, exempelvis stränder, busshållsplatser och parker.

– Förbudet mot att röka i en bil med minderåriga passagerare hämtade vi från Australien. Men vi ville gå längre. Vi fick många samtal och mejl från människor som blev störda av rökande grannar. Då kom tanken på ett förbud mot rökning i folks privata bostäder och på balkonger, säger Reeta Honkanen från det nationella tobaksprogrammet i Finland till SVT Nyheter.

I Finland får inte cigaretter vara synliga i butikerna där de säljs. Bildkälla: Pixabay

Förbud mot fruktsmak

Frukt- och godissmaker för e-cigaretter har även det förbjudits i Finland, något som fortfarande får säljas i Sverige. E-cigaretterna får heller inte stå framme synligt i butikerna.

– Vi vill inte att unga människor lockas av de spännande smakerna. Många ungdomar är nyfikna på att prova e-cigaretter och vet ofta inte att e-cigaretterna kan innehålla nikotin, fortsätter Reetta Honkanen till SVT Nyheter.

Resultat

När kampanjen startade 2010 i Finland var det alltså hela 20 procent av befolkningen som rökte, nu är det endast 13 procent bland vuxna befolkningen. Wow! Förbuden ger resultat – färre röker. Men kampen tar inte slut här, det finns ett mål: År 2030 ska endast fem procent av invånarna i Finland använda nikotin och tobak.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att det kommer bli rökförbud i Sverige på alla uteserveringar. Det kan du läsa mer om här.

Vad tycker du om rökning?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela