Mjölksjukan i Kina värre än befarat

Nästan 47 000 barn har fått sjukhusvård på grund av den smittade mjölken.


Fler kinesiska barn än vad man förr trott har blivit sjuka av melamin i mjölken: nära 47 000 barn har fått sjukhusvård på grund av njurproblem, enligt officiella uppgifter på torsdagen. Det är tre gånger fler än vad som tidigare framkommit.

10 700 av dem är fortfarande så dåliga att de måste få fortsatt vård.

Hittills har fyra barn dött av att ha druckit den mjölk som innehållit melamin. Mjölken har först spätts ut med vatten och sedan har melamin tillsatts. Ämnet ger sken av att mjölken har högre proteinhalt än vad som är fallet.

– Det mesta tyder på att ämnet tillsatts i de centraler dit bönderna levererat sin mjölk, säger Hans Troedsson, Världshälsoorganisationens (WHO) representant i Kina.

Samtidigt som man jagar skyldiga meddelade Kinas regering på torsdagen enligt AFP att mjölkbönderna ska få 300 miljoner yuan (313 miljoner kronor) i subventioner för att kunna rida ut krisen.

Skandalen väntas kosta landets mejeriindustri tiotals miljarder dollar som en följd av att branschen förlorat anseende både bland kunder i Kina och utomlands. Finans- och jordbruksdepartementen meddelade i ett gemensamt uttalande att de tillfälliga subventionerna ska "stabilisera uppfödningen av mjölkkor och utvecklingen av mejeriindustrin".

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!