Kina: Ingen ny giftmjölk har hittats

- 05/10/2008, 16:17 -

Kinas myndigheter meddelar att en ny granskning inte funnit några spår av melamin. (TT)

I ett nytt försök att begränsa skadorna av skandalen kring den förgiftade mjölkersättningen meddelade Kinas myndigheter på söndagen att en ny granskning av mejeriprodukter inte funnit några spår av melamin.

Inga rester av melamin, industrikemikalien i skandalens centrum, har hittats i de 609 mjölkprover som senast tagits in från 27 städer runtom i Kina, rapporterade tidningen Pekings Morgonpost - som är kontrollerad av staten - och hänvisade till uppgifter från den statliga myndigheten för kvalitetsövervakning.

Massgranskningen var enligt myndigheten Kinas högsta då det gäller att kontrollera och säkra varors kvalitet. Det var den sjätte sedan nyheten om det förorenade mjölkpulvret briserade i september.

Melamin, som sedan dess påträffats i en rad Kinatillverkade mjölkprodukter, används vanligen i plasttillverkning. Utspädd mjölk där melamin tillsätts förefaller mer proteinrik än den egentligen är.

Fyra småbarn har dött och 53 000 insjuknat på grund av melamin i mjölkersättningen.

Frågan är var i leveranskedjan som kemikalien har tillsatts. Misstankar har riktats mot de mjölkinsamlingsstationer som finns i tusental på den kinesiska landsbygden och köper upp mjölk från bönderna.

De är ett ganska nytt inslag i mejeriindustrin, och myndigheternas granskning av dem har därför inte varit särskilt omfattande.

Men sedan skandalen blev känd har jordbruksdepartementet sänt ut 152 000 tjänstemän och skärskådat närmare 19 000 mjölkinsamlingsstationer, rapporterade det styrande kommunistpartiets språkrör Folkets Dagblad på söndagen.

En annan tidning skrev att i nordprovinsen Hebei har myndigheterna nu förstört 300 av de 451 ton mjölkpulver som tagits i beslag från Sanlu-gruppen, företaget vars förorenade mjölk utlöste krisen.

Samtidigt sade Kinas jordbruksdepartement i helgen på sin webbsida att jordbrukare som lidit avbräck till följd av det inträffade kommer att få kompensation. "Vi måste minimera att mjölk hälls ut och vi motsätter oss resolut att kor avlivas", förklarade departementet.

Skrivet av: