Donald Trump, George W Bush och Barack Obama. Bildkollage.
USA:s president Donald Trump. - Foto: AP

Trump anklagas för nya lögner – av ex-presidenterna

Donald Trump påstår att före detta presidenter sagt till honom att muren mot Mexiko är en bra idé. Nu anklagas presidenter för att ha ljugit om samtalen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Då var det dags igen. Donald Trump anklagas nu för att ha ljugit för att få sin vilja igenom – men den här gången verkar presidenten ha ertappats med en minst sagt ogenomtänkt lögn.

Det gäller den mur presidenten vill bygga vid mexikanska gränsen, och som han nu kämpar stenhårt med att få byggd. I ett tal i slutet av förra veckan sa Trump att han inte är den enda som tycker muren är en bra idé – han menar att han har före detta presidenter på sin sida. 

– Det här borde ha gjorts av alla presidenter innan mig. De vet om det. Vissa av dem har sagt till mig att vi borde gjort det. Så det här är ingen lek, vi måste göra det, sa Trump i sitt uttalande. 

"De har inte pratat alls..."

Men nu menar de före detta presidenterna att detta är en lögn. Washington Post, som talat med representanter för alla fyra levande ex-presidenter skriver att ingen av presidenterna diskuterat frågan med Trump. 

– Nej, de har inte pratat om det. De har inte pratat alls sen Trump svors in, säger en presstalesperson för Bill Clinton till Washington Post. 

Uttalanden från Barack Obama, George W. Bush och Jimmy Carter följer samma linje. Ingen av dem ska ha diskuterat frågan med Donald Trump. Dessutom har både Carter och Obama sagt i uttalanden att även om de hade diskuterat frågan med Trump så skulle de aldrig sagt att en mur behövs. enligt WP

USA:s före detta presidenter. Med i bild finns även George H. W. Bush (sittande) som gick bort i november (AP Photo)

Muren har skapat djup kris

Frågan om muren har splittrat USA. Trump, som till en början ansåg att Mexiko skulle betala för muren, behöver nu runt 50 miljarder kronor för att ha råd med jättebygget, pengar som kongressen inte vill ge honom. 

Budget-bråket har nu skapat en "government shutdown" – alltså att flera statliga verksamheter slutat att fungera. Strax innan jul skickades 400 000 statligt anställda hem utan lön, och krisen ser ut att fortsätta. 

Trump har nu öppnat för att han ska utlysa ett "nationellt nödläge", ett kryphål i lagen som gör att han kan komma att kunna bygga muren snabbt. 

Natten till onsdag kommer Donald Trump att hålla ett tal till nationen där han ska gå igenom vad nästa steg i processen är. 

Nyligen gick en världsberömd skådis till attack mot Donald Trump – läs mer om det här!

/
Brukar du ljuga för att få som du vill?
Tack för din röst!