Donald Trump, George W Bush och Barack Obama. Bildkollage.
USA:s president Donald Trump. - Foto: AP

Trump anklagas för nya lögner – av ex-presidenterna

Donald Trump påstår att före detta presidenter sagt till honom att muren mot Mexiko är en bra idé. Nu anklagas presidenter för att ha ljugit om samtalen.


Då var det dags igen. Donald Trump anklagas nu för att ha ljugit för att få sin vilja igenom – men den här gången verkar presidenten ha ertappats med en minst sagt ogenomtänkt lögn.

Det gäller den mur presidenten vill bygga vid mexikanska gränsen, och som han nu kämpar stenhårt med att få byggd. I ett tal i slutet av förra veckan sa Trump att han inte är den enda som tycker muren är en bra idé – han menar att han har före detta presidenter på sin sida. 

– Det här borde ha gjorts av alla presidenter innan mig. De vet om det. Vissa av dem har sagt till mig att vi borde gjort det. Så det här är ingen lek, vi måste göra det, sa Trump i sitt uttalande. 

"De har inte pratat alls..."

Men nu menar de före detta presidenterna att detta är en lögn. Washington Post, som talat med representanter för alla fyra levande ex-presidenter skriver att ingen av presidenterna diskuterat frågan med Trump. 

– Nej, de har inte pratat om det. De har inte pratat alls sen Trump svors in, säger en presstalesperson för Bill Clinton till Washington Post. 

Uttalanden från Barack Obama, George W. Bush och Jimmy Carter följer samma linje. Ingen av dem ska ha diskuterat frågan med Donald Trump. Dessutom har både Carter och Obama sagt i uttalanden att även om de hade diskuterat frågan med Trump så skulle de aldrig sagt att en mur behövs. enligt WP

USA:s före detta presidenter. Med i bild finns även George H. W. Bush (sittande) som gick bort i november (AP Photo)

Muren har skapat djup kris

Frågan om muren har splittrat USA. Trump, som till en början ansåg att Mexiko skulle betala för muren, behöver nu runt 50 miljarder kronor för att ha råd med jättebygget, pengar som kongressen inte vill ge honom. 

Budget-bråket har nu skapat en "government shutdown" – alltså att flera statliga verksamheter slutat att fungera. Strax innan jul skickades 400 000 statligt anställda hem utan lön, och krisen ser ut att fortsätta. 

Trump har nu öppnat för att han ska utlysa ett "nationellt nödläge", ett kryphål i lagen som gör att han kan komma att kunna bygga muren snabbt. 

Natten till onsdag kommer Donald Trump att hålla ett tal till nationen där han ska gå igenom vad nästa steg i processen är. 

Nyligen gick en världsberömd skådis till attack mot Donald Trump – läs mer om det här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du ljuga för att få som du vill?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tyskt affärsklimat fortsätter ljusna

Video-AI:n Sora i galen ny teaser – se klippet här

Sora, text-till-video-AI:n som chockade världen när den lanserades i vintras, fortsätter imponera. Nu har den använts av TED Talks i en ny reklamfilm.

Israel: Lämna "farlig stridszon" i norra Gaza

Det pågår ihållande israelisk beskjutning på flera håll i norra delarna av Gazaremsan, enligt rapporter från journalister på plats. Israels militär har utfärdat en "brådskande" varning till boende i området kring Beit Lahia i norra Gaza.

Argentina vill ha Irans inrikesminister gripen

Argentina ber Interpol att gripa Irans inrikesminister Ahmad Vahidi, rapporterar flera medier. Han är ansvarig för bombattentatet mot judiska Amia-centret 1994, enligt regeringen.

Förlust för SJ – skyller på vädret

Statliga tågoperatören SJ gjorde en förlust på 74 miljoner kronor under första kvartalet, vilket kan jämföras med en vinst på 48 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Älvsbyn rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 374, Bredsel.", skriver polisen på sin hemsida.