Baluchnationalister tar på sig mord

Baluchiska separatister i Pakistan har tagit på sig morden på sex gruvarbetare.


Baluchiska separatister i Pakistan har tagit på sig morden på sex gruvarbetare i lördags. De säger att det var en hämnd för att balucher kidnappas och dödas.

Liken av de sex gruvarbetarna hittades i ett bergsområde några mil från provinshuvudstaden Quetta. Enligt polisen var de bundna kring händer och fötter och hade skjutits i huvudet. Alla männen kom från områden utanför Baluchistan.

En talesman för Baluchistans befrielsearmé sade till medier i Quetta i lördags att separatiströrelsen tänker utföra fler liknande mord om pakistanska militären fortsätter att döda och föra bort "vårt folk".

Spänningen har varit hög i Baluchistan sedan i torsdags, när tre framträdande lokala politiska ledare hittades ihjälskjutna. De hade förts bort några dagar tidigare. Flera människor har dödats i de kravaller som bröt ut i Quetta och andra städer efter meddelandet om politikernas död.

Provinsregeringen har beskrivit morden på politikerna som ett terroristdåd, medan militären har anklagat "statsfientliga element" som försöker sabotera försoningsarbetet i provinsen.

Baluchiska nationalister har i decennier kämpat för ökat lokalt självstyre och kontroll över provinsens rika naturtillgångar, bland annat gas. De anser att de mesta inkomsterna stannar i andra delar av landet.

Konflikten i Baluchistan har inget samband med oroligheterna i nordvästra Pakistan, där militanta islamister håller på att beröva myndigheterna kontrollen över stora områden. Men en uppflammande oro i Baluchistan kommer olägligt för den redan hårt trängda regeringen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!