"Stor terroristisk sammansvärjning"

De planerade extremt blodiga attentat.


Planerade terrorpåsk i London

Tolv terrormisstänkta som greps i England i onsdags förhördes under fredagen medan polisen finkammade deras tillhåll. Premiärminister Gordon Brown beskrev deras planer som "en stor terroristisk sammansvärjning".

Vid polisens plötsliga tillslag i nordvästra England i onsdags greps tolv män - elva av dem har pakistanskt ursprung. Misstankar fanns att ett terrordåd skulle genomföras under påskhelgen och regeringskällor indikerade kopplingar till terrornätverket al-Qaida.

– Vi vet att det finns kopplingar mellan terrorister i Storbritannien och i Pakistan, sade Gordon Brown. Hans kansli bekräftade att Brown hade talat med Pakistans president Asif Ali Zardari om bättre samarbete i terrorbekämpningen. Men kravet mötte motstånd. Pakistans ambassadör i Storbritannien påpekade att "vi gör så mycket vi kan med de resurser vi har".

al-Qaidas nya taktik

De spektakulära räderna mot hotell, universitet och bostäder i Manchester, Liverpool och staden Clitheroe genomfördes mitt på dagen och i samarbete med underrättelsetjänsterna MI5 och MI6, vilket är mycket ovanligt. Bland fynden vid de fortsatta husrannsakningarna är enligt BBC fotografier från fyra populära platser i Manchester: två affärsgallerior, en nattklubb och ett centralt beläget torg. Poliskällor uppgav att den fortsatta sökningen inriktades på sprängmedel samt datorer, sedan man upptäckt en ökad trafik av krypterade meddelanden på internet dagarna före gripandena.

En regeringskälla sade att al-Qaida nu prövar en ny taktik. I stället för att rekrytera britter, så för man in utländska medborgare som har ett fläckfritt förflutet och som underrättelsetjänsten inte har spanat på.

Den brittiska bevakningen är på högsta nivå sedan terrordåden i London i juli 2005, då 56 personer dödades inklusive fyra självmordsbombare. Tio av de tolv som nu är gripna bor i Storbritannien på studentvisa. De kan hållas gripna utan åtal i 28 dagar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!