Terrorgrupper väljer ny taktik

Terrormålet mot elva misstänkta förstärker slitningarna mellan Storbritannien och Pakistan.


En brittisk domare har gett en tidsfrist på ytterligare en vecka för förhör med de elva terrormisstänkta män som greps i onsdags.

Fallet förstärker samtidigt friktionen mellan Storbritannien och Pakistan.

Männen greps vid en omfattande räd i nordvästra England och samtliga misstänks tillhöra en al-Qaidacell som planerade terrordåd i Manchester. Den tolfte som greps är en 18-årig man som har överlämnats till immigrationsmyndigheterna.

Elva av de tolv misstänkta har pakistanskt ursprung och de flesta hade studentvisa.

Kräver hårda tag

Detta har fått den brittiske premiärministern Gordon Brown att vända sig direkt till Pakistans president Asif Ali Zardari med krav om skärpta tag "för att utrota terrorrörelser i Pakistan".

Chefen för underrättelsetjänsten MI6, Jonathan Evans, har i tidningsintervjuer sagt att tre fjärdedelar av alla islamistiska terrordåd haft kopplingar till Pakistan.

Svaret från Pakistan har dock varit svalt. Landet säger sig göra allt som står i dess makt med de resurser man har. Men flera analytiker i Storbritannien ifrågasätter om Pakistan vare sig kan eller vill slå till mot misstänkta terrorister så länge landet har fullt upp med inrikespolitiska problem och riskerar att helt förlora kontrollen över klanområdena längs afghanska gränsen.

Dessutom finns frågetecken om Pakistans underrättelsetjänst och armé verkligen vill stoppa extrema fundamentalister. Talibanerna var till stor del en pakistansk skapelse för att stabilisera Afghanistan på 90-talet och har många sympatisörer i den pakistanska militären.

Ny terrortaktik

Brittiska bedömare befarar nu att terrornätverken har bytt taktik. I stället för att värva unga, frustrerade britter där föräldrarna ofta invandrat från Pakistan, söker al-Qaida rekrytera personer i Pakistan som den brittiska underrättelsetjänsten inte har spaning på.

– Underrättelsetjänstens bild är ännu ofullständig av vad som nu händer. Men tillhör de gripna verkligen ett terrornätverk så kan det mycket väl innebära en förändring hur al-Qaida arbetar, sade Anthony Glees på den brittiska tankesmedjan Brunel Centre for Intelligence and Security Studies.

Efter terrordådet i Londons tunnelbana 2005 har fokus riktats mot den inhemska terrorismen.

– Med det här scenariot är annorlunda. Det innebär att man måste försöka stoppa terroristerna redan i Pakistan innan de kommer till Storbritannien. Det är svårt beroende på situationen i Pakistan, säger Sajjan Gohel vid det brittiska forskningsinstitutet Asia-Pacific Foundation.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.