Armén ska kväsa revolt i Bangkok

Pansarfordon mullrade i Bangkok i dag sedan man utlyst undantagstillstånd.


Pansarfordon mullrade i Bangkok i dag sedan premiärminister Abhisit Vejjajiva utlyst undantagstillstånd för att kväsa de allt intensivare protesterna mot regeringen. Men armén tycktes ovillig att ta till våld.

Många svenskar i området var oroliga.

– Folk är oroliga och funderar över vad det är som händer. Det är folk som ringer till vårt journummer och ställer frågor, säger Kaarlo Laakso, minister på ambassaden, till TT.

Dagen efter stormningen av det asiatiska toppmötet i Pattaya slog "rödskjortorna" - lojala mot den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra - till igen. De trängde sig in i inrikesdepartementets byggnad där Abhisit just hade hållit ett tevetal.

Soldater som skyddade byggnaden avlossade varningsskott, och det rapporterades om skottlossning även från revoltörernas sida. De överföll en bil som de trodde att Abhisit befann sig i med stenar och påkar, men premiärministern undkom oskadd.

– Vi har inget att förlora. Abhisit är ett kräk och värsta sortens tyrann. Vi måste enas för att göra revolt över hela landet och ta det tillbaka, sade demonstranten Jakrapob Penkair.

Fler rödklädda aktivister strömmade till under dagen, och framåt kvällen hade uppåt 40 000 samlats i centrala Bangkok. Thaksin själv, som lever i exil på flykt undan korruptionsanklagelser, talade till folkmassan via telefon. Han sade han återvänder till Thailand direkt om regeringssidan tar till våld.

– Detta är en gyllene stund. Vi ska skapa historia, kuppernas tid i Thailand är förbi, sade han.

Premiärminister Abhisit hotade med hårda åtgärder om protesterna inte avbryts. Det är tredje gången på åtta månader som undantagstillstånd utlysts i Bangkok, ett mått på det instabila politiska läget i landet.

Svenska ambassaden uppmanade svenskar att vara extra uppmärksamma och undvika större folksamlingar. Reseförsäkringsbolaget Europeiskas kontor i Bangkok uppgav dock att man alls inte märkt av oroligheterna i form av uppskrämda turister som vill hem.

Undantagslagarna innebär ett förbud mot allmänna sammankomster med mer än fem personer, och ger polisen makt att hålla gripna bakom galler upp till en månad utan åtal.

Kort efter beskedet från Abhisit rullade stridsvagnar och andra pansarfordon ut till ett 50-tal strategiska punkter i huvudstaden för att sätta kraft bakom hans ord. Armén betonade att det inte handlade om ännu en militärkupp, som Thailand sett många av.

Abhisits regering, som tog makten från de Thaksin-trogna i december, anses ha stöd från armén och landets traditionella maktelit. Men soldaterna på Bangkoks gator var påtagligt motvilliga att bruka våld.

"Rödskjortor" hoppade och dansade på stridsvagnar och pansarbilar, och i flera fall rapporterades de ha tagit kontrollen över fordonen.

Vice premiärminister Suthep Thaugsuban vädjade till säkerhetsstyrkorna att göra sitt jobb.

– Poliser och militärer måste utföra sina plikter grundligt och kraftfullt, annars blir det ännu värre. Era befäl och jag tar fullt ansvar för era handlingar, sade han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!