Demonstranter tog stridsvagn

Militär har posterats ut i staden.


Soldater sköt i dag varningsskott mot demonstranter som hade trängt in i Thailands inrikesdepartement i Bangkok, där premiärministern befann sig.

Den thailändske premiärministern Abhisit Vejjajiva lyckades dock fly undan demonstranterna i en bil, rapporterar thailändsk tv enligt Reuters.

Rödklädda demonstranter har samlats även utanför polishögkvarteret i Bangkok och vid regeringskansliet, där antalet anges till flera tusen.

Just innan tumultet utbröt sade Abhisit i ett tv-tal att demonstranternas handlingar i Pattaya dagen innan gjort undantagstillstånd även i Bangkok nödvändigt.

Regeringen har hela tiden försökt undvika våld, men protesterna har utvecklats och de har använt metoder som inte är förenliga med konstitutionen, sade han.

En AFP-reporter såg en stridsvagn och soldater på en gata i centrala Bangkok, nära regeringsbyggnader.

– En kombination av armé-, flott- och flygvapenstyrkor har satts in för att säkra allmänna byggnader, vägkorsningar och allmänna transportmedel på 50 platser i Bangkok med omnejd, sade arméöversten Sunsern Kaewkumnerd till AFP.

De är beväpnade och förfogar också över pansarbilar, eftersom demonstranterna har använt taxibilar för att blockera vägar.

Ambulanser har skickats till inrikesdepartementet, där flera personer ska ha skadats i tumultet.

Demonstranterna har lyckats ta kontrollen över minst en av arméns stridsvagnar, uppger en polistalesman för AFP.

– Undantagstillståndet i Bangkok med omnejd innebär ett förbud mot allmänna sammankomster med mer än fem personer, och ger polis och militär makt att hålla gripna bakom galler upp till en månad utan åtal. Beväpnade soldater posteras ut i Bangkok med omnejd för att verkställa undantagstillståndet, säger en armétalesman till AFP.

Polisen uppgav tidigare att man gripit ledaren för de regeringsfientliga demonstranterna som stormade toppmötet i Pattaya och därmed stoppade mötet, rapporterar AFP.

Arisman Pongreungrong greps i sitt hem i Bangkok på söndagsmorgonen.

Under lördagen utlystes undantagstillstånd i Pattaya, men det hävdes efter några timmar. Tusentals demonstranter stormade det asiatiska toppmötet i badorten Pattaya i går.

Planen var att de tio nationerna i samarbetsorganisationen Asean och sex andra länder skulle diskutera finanskrisen och Nordkoreas raketuppskjutning.

I stället trängde sig tusentals rödklädda demonstranter enkelt förbi polisens avspärrningar, krossade glasdörrar och vällde in i mediecentret i hotellkomplexet, där toppmötet skulle hållas.

Premiärministern - vars avgång oppositionen kräver - hade inget annat val än att blåsa av det hela, och kort därpå flydde han undan tumultet.

Han fick snart sällskap av Filippinernas president Gloria Arroyo, Vietnams premiärminister Nguyen Tan Dung, Burmajuntans premiärminister Thein Sein och andra deltagare i toppmötet. FN-chefen Ban Ki-Moon beklagade händelserna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!