Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Thaksin: Jag är redo att gå tillbaka

Nyheter | 13/04/2009 16:04

Arméchefen: Rätt att använda vapen, men inte "överdrivet".

Thailands förre premiärminister Thaksin Shinawatra fick fly landet 2008 efter att man ville åtala honom för korruption. Nu säger han till CNN att han är beredd att åka tillbaka.

– Ja, jag är redo att åka tillbaka när det känns rätt, sa Thaksin Shinawatra och tillade att han vill se fredliga demonstrationer i sitt gamla hemland.

I Bangkok och andra delar av Thailand har verkligheten varit den motsatta. Rödskjortorna, som demonstrerar mot den nuvarande premiärministern Abhisit Vejjajiva, har kastat bensinbomber och styrt brinnande bussar mot polis och soldater. Dessa ska ha svarat med eldbeskjutning, men det är fortfarande oklart om det varit med gummi eller riktiga kulor.

Enligt sjukhusdirektören Peeraphong Saicheau skadades 77 personer i sammanstötningarna vid en vägkorsning som demonstranterna blockerat sedan gryningen. Två civila och två soldater skottskadades. Sky News har fått uppgifter om att antalet skadade ska vara uppe i 79 stycken.

Thailands arméchef Gen Songkitti Jaggabatara har sagt att soldaterna har rätt att använda "alla medel" för att få ordning på gatorna. Han har dock tillagt att vapen bara ska användas som självförsvar och inte "överdrivet", skiver BBC, vars reporter i dag sett soldaterna skjuta flera magasin rätt in mot demonstranterna.

Intervju med Thaksin Shinawatra

Skrivet av: