Onsdag 18 Maj
Stockholm

Så lever Madeleine McCanns föräldrar och syskon idag

Gerry, Amelie, Sean och Kate McCann läser en bok.
Gerry, Amelie, Sean och Kate McCann i maj 2007. Foto: Bildkälla: Alban Donohoe/AP/TT

Det är snart 12 år sedan nästan fyraåriga Madeleine McCann försvann spårlöst under en semesterresa i Portugal. Fallet är ett av de mest omskrivna någonsin – men hur lever hennes syskon och föräldrar idag?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i maj 2007 som Madeleine McCann, 3, sågs för sista gången. Nu, nästan 12 år senare, är hon fortfarande spårlöst försvunnen. Hennes föräldrar Kate McCann och Gerry McCann, och småsyskonen Amelie och Sean, blev snabbt välkända ansikten i pressen världen över. Men hur lever de idag?

Madeleines föräldrar

Kate McCann och Gerry McCann är båda födda 1968 och båda läkare. Kate är allmänläkare och Gerry är kardiologkonsult. 

De träffades i Glasgow 1993, gifte sig 1998 och år 2003 föddes Madeleine. De hade alltså varit gifta i nio år när dottern Madeleine försvann i maj 2007.

Slutade ha sex

När deras dotter försvann började äktenskapet knaka i fogarna. I en intervju berättade Kate att hon slutade läsa, spela musik och ha sex med sin man efter försvinnandet. 

I sin självbiografi skriver Kate att det var rädslan för att Madeleine skulle ha kidnappats av en pedofil som fick henne att känna avsmak för sex.

“Det är inte överraskande att sex var motbjudande” skriver hon. Men hon avslöjar också att hon var rädd att bristen på ett sexliv skulle innebära slutet för äktenskapet:

“Jag var orolig att om jag inte fick ordning på vårt sexliv skulle vårt förhållande braka samman”.

Men de lyckades ta sig igenom den tuffa perioden och är fortfarande gifta. 

Kate och Gerry McCann 2017. Bildkälla: Joe Giddens/AP/TT

Kate McCann jobbar inte längre som läkare. Efter Madeleines försvinnande har hon istället ägnat sig åt välgörenhetsarbete som hjälper utsatta barn på olika sätt, skriver The Sun.

Köper fortfarande presenter

Kate har i en intervju avslöjat att hon fortfarande köper julklappar och födelsedagspresenter till Madeleine, som idag är nästan 16 år om hon är vid liv. 

Presenterna är inslagna och väntar i familjens vardagsrum. 

– Jag tänker så klart på hur gammal hon är och att det är något som, oavsett när vi hittar henne, fortfarande kommer att passa, så det ligger mycket tanke bakom, sa Kate till BBC om paketen, och fortsätter:

– Jag kan inte låta bli. Du vet, hon är fortfarande vår dotter, hon kommer alltid att vara vår dotter.

Madeleines syskon

Madeleines två syskon, tvillingarna Amelie och Sean, var bara två år när deras storasyster försvann. De låg och sov i samma rum som Madeleine den där kvällen i Portugal. I Netflix-dokumentären om fallet spekuleras det i om tvillingarna kan ha fått någon form av lugnande medel, eftersom de inte vaknade av allt tumult efter försvinnandet. Detta har dock aldrig bevisats. 

Tvillingparet föddes i februari 2005 och är alltså 14 år gamla idag. De bor tillsammans med sina föräldrar i Leicestershire i England. 

De går i katolsk privatskola och är friidrottare och simmare båda två. 

Gerry, Amelie, Sean och Kate McCann i maj 2007. Bildkälla: Alban Donohoe/AP/TT

Saknar sin storasyster

En vän till familjen McCann berättar för The Sun att den enda önskningen tvillingarna hade på sin förra födelsedag, när de fyllde 13, var att deras storasyster skulle komma hem. 

– De kommer att be för att minnas Madeleine, var hon än är, berättar vännen.

Kate McCann har sagt att tvillingarna inte riktigt minns Madeleine, och att de har vuxit upp utan att känna henne. 

– De har sina egna vänner och håller sig sysselsatta men deras enda önskan är att deras storasyster ska komma hem, har Kate sagt i en intervju.

– Vi saknar vår kompletta familj med fem personer. Som familj är vi upptagna 98 procent av tiden. Jag vet inte om det är en medveten grej, men det hjälper. Viljan att leta efter Madeleine har inte förändrats alls.

Tvillingarna håller väldigt låg profil, och det finns inga offentliga bilder på hur de ser ut idag.

Läs också om polisens teori om Madeleine McCann: Hon är vid liv och om den när kvinnan som var McCann-barnens barnflicka i Portugal berättar om vad som faktiskt hände den där kvällen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela