Sociala medier
Storbritannien vill förbjuda gilla-funktionen för minderåriga - Foto: TT

Storbritannien vill förbjuda "gilla"-funktionen för barn under 18 år

Det kan bli förbjudet för barn i Storbritannien under 18 år att "gilla" inlägg på sociala medier som Instagram och Facebook . Den brittiska motsvarigheten till Datainspektionen ska föra fram förslaget till parlamentet.


Information Commissioner's Office (ICO), den brittiska motsvarigheten till Datainspektionen, vill att förbudet ska gälla alla barn under 18 år i syfte att minska engagemanget på sociala plattformar. Förbudet ska främst gälla för Instagram och Facebook, skriver The Guardian

Funktionen med "streaks" på Snapchat, vilket är den siffra som visar i hur många dagar i rad man har haft en pågående konversation med någon, ska tas bort. 

Andra punkter i förslaget är begränsningar av hur företag får använda barns personuppgifter, samt att riktade annonser ska avaktiveras. 

– Det här är den uppkopplade generationen. Internet med alla dess under är hårdvaran i vardagen. Vi borde inte behöva hindra dem från att använda det, men vi måste kunna skydda dem när de gör det. Vilket dessa riktlinjer gör, säger Elizabeth Denham, vid ICO. 

Riktlinjerna i förslaget kommer att handläggas fram till den 31 maj, efter det kommer en färdig version att färdigställas som ska presenteras för parlamentet. 

Om förslaget träder i kraft kan företag som bryter mot riktlinjerna komma att behöva böta fyra procent av sin globala omsättning. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är sociala medier farligt för barn under 18 år?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Enorm AI-superdator byggs i Danmark

Japan höjer räntan efter 17 år

Den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år. Skälet är främst att löneökningar har tagit fart.

700 instängda i australisk avkrok

Omkring 700 människor var strandsatta i norra Australien på tisdagen sedan en tropisk cyklon vid namn Megan dragit förbi och brutit förbindelser med resten av landet.

Israel uppges ha attackerat mål i Syrien

Israel har attackerat flera militära mål på landsbygden utanför Damaskus natten till tisdag, enligt statliga syriska medier.

USA: Vapen förstörda i Jemen

1 timme sedan
Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

1 timme sedan
Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.