Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Storbritannien vill förbjuda "gilla"-funktionen för barn under 18 år

- 19/04/2019, 18:54 -

Det kan bli förbjudet för barn i Storbritannien under 18 år att "gilla" inlägg på sociala medier som Instagram och Facebook . Den brittiska motsvarigheten till Datainspektionen ska föra fram förslaget till parlamentet.

Information Commissioner's Office (ICO), den brittiska motsvarigheten till Datainspektionen, vill att förbudet ska gälla alla barn under 18 år i syfte att minska engagemanget på sociala plattformar. Förbudet ska främst gälla för Instagram och Facebook, skriver The Guardian

Funktionen med "streaks" på Snapchat, vilket är den siffra som visar i hur många dagar i rad man har haft en pågående konversation med någon, ska tas bort. 

Andra punkter i förslaget är begränsningar av hur företag får använda barns personuppgifter, samt att riktade annonser ska avaktiveras. 

– Det här är den uppkopplade generationen. Internet med alla dess under är hårdvaran i vardagen. Vi borde inte behöva hindra dem från att använda det, men vi måste kunna skydda dem när de gör det. Vilket dessa riktlinjer gör, säger Elizabeth Denham, vid ICO. 

Riktlinjerna i förslaget kommer att handläggas fram till den 31 maj, efter det kommer en färdig version att färdigställas som ska presenteras för parlamentet. 

Om förslaget träder i kraft kan företag som bryter mot riktlinjerna komma att behöva böta fyra procent av sin globala omsättning. 

Är sociala medier farligt för barn under 18 år?