Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Österrike på väg att förbjuda anonyma kommentarer internet

- 23/04/2019, 19:20 -

Hatiska kommentarer på nätet är ett bekymmer över hela världen. Nu vill den österrikiska regeringen införa ett förbud mot anonyma kommentarer på internet för att komma tillrätta med problemen.

Enligt lagförslaget som regeringen i Österrike har lagt på bordet ska man fortfarande kunna använda sig av smeknamn eller fingerade användarnamn på internet. Men skillnaden med den nya lagstiftningen skulle vara att de måste vara registrerade till ett namn och adress, skriver Ubergizmo.  

Syftet med lagstiftningsinitiativet är att det ska vara enklare att spåra och avslöja de som skriver kränkande saker eller andra olämpliga meddelanden på nätet. 

Den österrikiska regeringen vill få bort hatarna från internet. Bildkälla: Håkon Mosvold Larsen/TT

Men det är inte alla sajter som kommer att beröras av lagförslaget om det träder i kraft. Det är enbart internetsidor med fler än 100 000 registrerade användare, sidor som tjänar mer än 500 000 euro per år eller sidor som får mer än 50 000 euro i presstöd som kommer att påverkas av lagen. 

Kritiken mot förslaget 

De som ställer sig mer kritiska till förslaget menar att mindre forum på internet, exemplevis hatiska, inte kommer att påverkas av anonymitetsförbudet. 

Också integritetsfrågan, att behöva uppge sin adress, lyfts fram som problematiskt, skriver Ubergizmo.  

Mer nyheter: Storbritannien vill förbjuda barn under 18 år att "gilla" inlägg på sociala medier. 

Borde Sverige också införa det här förbudet?