Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskning: Här är hundrasen som är farligast för barn

- 24/05/2019, 08:31 -

En ny studie från USA har kikat över vilka hundraser som är farligast för barn. Det stod klart att det fanns två hundraser som stack ut ur mängden.

En ny studie från Ohio State University College of Medicine och Ohio State University Wexner Medical Center har forskat och försökt identifiera vilken hundras och vilka fysiska egenskaper hos hundar som utgör störst risk för barn, skriver Science Daily.

Studien fokuserade mycket på riskerna för ett barn att bli biten i ansiktet samt hur hundrasen, hundens storlek och hur dess huvud är utformad påverkar bettet.

– Syftet med studien var att forska runt hundbett på barn. Vi tittade specifikt på sambandet mellan hundras, hur ofta den bits och skadan av bettet, säger Dr. Garth Essig, som har lett studien. 

Pitbull
Pitbulls stack ut i testet. Bildkälla: Pixabay

Pitbull och blandraser stack ut

Forskare kom fram till att det fanns det fanns några raser som stack ut – nämligen pitbulls och blandraser. De löpte störst risk att bita och samtidigt orsaka störst skada.

Samma sak gällde hundar med breda och korta huvuden som väger mellan 29 och 45 kilo.

– Eftersom blandraser står för en signifikativ del av alla hundattacker, samtidigt som vi inte visste vilken typ av hund som var involverad så tittade vi på flera faktorer som skulle kunna hjälpa att förutspå hundens tendens till att bita, så som vikt och formen på huvudet, säger Essig.

Tittade tillbaka 15 år i tiden

För att få fram data för studien så tittade forskarna på hundbett mot ansiktet de senaste 15 åren från sjukhusen Nationwide Children's Hospital och University of Virginia Health System.

De studerade då sårets storlek, benfrakturer, mjukdelsskador och andra skador som krävt att specialistdoktorer varit tvungna att konsulteras för skadorna.

MER: Plockar du inte upp bajset efter din hund? Då kan du få böter