Beslutet: Donald Trump får bygga muren mot Mexiko

- 27/07/2019, 11:10
Donald Trump

Trump får klartecken av Högsta Domstolen.

David Zalubowski/TT, Susan Walsh/TT

Tre år efter att Donald Trump blev president, så har ett av hans mest uppmärksammade vallöften gått igenom. Högsta Domstolen har nu gett honom tillåtelse att använda en del av statsbudgeten till att bygga muren mot Mexiko.

Ett av Donald Trumps vallöften inför sitt presidentskap var att bygga den omtalade muren mot Mexiko.

Det har varit många om och men inför beslutet, men under natten till lördag gav USA:s Högsta Domstol presidenten klartecken.

"Stor vinst för gränssäkerhet"

2,5 miljarder dollar kommer presidenten att kunna ta ur försvarsbudgeten som finansiering för bygget av muren vid gränsen till Mexiko, något som Trump skrivit om på sin Twitter.

Bildkälla: Twitter/realDonaldTrump
Bildkälla: Twitter/realDonaldTrump

"Wow! Stor seger för muren. USA:s Högsta Domstol avfärdar beslutet av Tingsrätten och tillåter den södra gränsmuren att fortskrida. Stor VINST för gränssäkerhet och rättstat!" skriver presidenten på sin Twitter.

Gjort flera försök

Donald Trumps administration har gjort tidigare försök att använda statliga pengar för att bygga muren, men det har alltid stoppats i en instans.

Men nu har Högsta Domstolen tagit beslutet att låta en del av pengarna gå till murbygget, i väntan på att en överklagansprocess ska bli färdigställd, skriver Sveriges Radio.