Idag-intraffar-Overshoot-Day
Idag inträffar Overshoot Day - Foto: Pixabay, Pixabay, Pixabay, Pixabay

Idag har vi använt upp jordens resurser för i år

Varje år räknar organisationen Global Footprint Network ut när vi har levt över jordens resurser. Idag, den 29 juli, inträffar den dagen.


Mat, kläder och flygresor. I vissa delar av världen lever folk över sina tillgångar till den grad att det behövs flera jordklot för att täcka konsumtionen. Och idag, 29 juli, har vi officiellt använt upp jordens tillgångar för i år. 

Overshoot day 

Det är organisationen Global Footprint Network som varje år räknar ut hur länge jordens resurser räcker till. Efter det börjar vi leva som att det fanns flera jordklot att förbruka – och idag inträffar den dagen. 

Så många jordklot förbrukar vi i Sverige 

Förra året inträffade Overshoot day den 1 augusti, så i år har vi konsumerat mer än förra året. På en global nivå lever vi just nu som att vi har 1,7 jordklot att ta ifrån. I Sverige är den siffran mer än dubbla, här lever vi som att vi har fyra jordklot att förbruka, enligt Världsnaturfonden WWF

Bildkälla: Pixabay

Detta sätt att konsumera har flera konsekvenser, bland annat leder det till klimatförändringar, minskad biologisk mångfald och brist på vatten. 

"Krävs stora förändringar"

I ett pressmeddelande skriver Lovisa Hagberg, representant från WWF, om hur situationen ser ut i Sverige. Och här finns det mycket utrymme för förbättring: 

"I Sverige har vi minskat våra inhemska utsläpp. Men vår konsumtion av exempelvis kött och flygresor i proportion till vår storlek ger ett stort fotavtryck. För att minska de konsumtionsbaserade utsläppen krävs livsstilsförändringar. För att få till stora förändringar måste strukturerna som styr våra beslut i vardagen förändras".

Hon fortsätter: 

"Exempelvis är minskat flygande på individnivå ett viktigt steg för att få ned utsläppen, men dessa ansträngningar får ingen effekt om vi samtidigt satsar på utbyggnad av flygplatser istället för järnvägen". 

På WWF kan man även testa och se hur många jordklot man själv förbrukar genom sin livsstil. 

Läs även: Krisläge för jordens vilda djur: 7 av 10 kan vara döda 2020

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du kollat ditt ekologiska fotavtryck?
Tack för din röst!