Torsdag 11 Aug
Stockholm

Armén gick till attack i Bangkok

En människa har dött.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Minst en människa dödades och 94 skadades när thailändska armén på måndagen gick till attack mot demonstranter i centrala Bangkok. Soldater öppnade eld för att stoppa de växande protesterna mot regeringen.

Strax före gryningen skred armén till verket och sköt hundratals salvor i luften för att skingra demonstranter som blockerade en större vägkorsning i huvudstaden. De svarade med att kasta gatsten och bensinbomber. Sammanstötningarna trappades sedan upp när militär och polis satte in vattenkanoner och sköt skarpt. Rödklädda demonstranter, anhängare till den avsatte förre premiärministern Thaksin Shinawatra, svarade med att kapa bussar som brinnande sattes i rullning mot styrkorna. En regeringsbyggnad stacks i brand.

Framåt kvällen hade de uppretade folkmassorna pressats tillbaka mot sin utgångspunkt kring premiärministerns kansli, där oroligheterna började i helgen.

Thaksin anklagar

Minst en människa sköts ihjäl och minst 94 har skadats, bland dem 23 soldater, enligt regeringen. Protesterna är de största sedan Abhisit Vejjajiva tog makten i december och i söndags utlyste han undantagstillstånd. Regeringen meddelade även att alla större hamnar, flygplatser och annan infrastruktur skulle säkras. Militären hotade att gripa in "med alla medel". Dödsoffret ska enligt en minister ha varit en 54-årig man som dödats av en grupp demonstranter. Thaksin Shinawatra, som är i exil, hävdar att militären dödat betydligt fler människor.

– Många människor dör. De tar kroppar på militärlastbilar och kör bort dem, sade han på måndagen i tv-kanalen CNN.

Thaksin ska också i telefon ha sagt till sina anhängare att han är beredd att återvända till Thailand om det blir statskupp.

Manade till lugn

Premiärminister Abhisit framträdde i tv och manade till lugn.

De som återvänder hem har inget att frukta, var hans budskap. Regeringen har en noga utarbetad plan för hur vi ska återgå till det normala, försäkrade han.

Oroligheterna är långt ifrån något unikt under de senaste årens politiska turbulens sedan Thaksin avsattes i en oblodig militärkupp 2006, snarare har de varit regel än undantag. Händelserna är närmast en repris på de protester som förde Abhisit till makten. Demonstrationerna i Bangkok har pågått i närmare tre veckor. De senaste dagarna har de dock trappats upp och regeringen tvingades i lördags att snabbt avsluta ett asiatiskt toppmöte och evakuera deltagarna efter en attack från demonstranter. Samtidigt har många huvudstadsbor lämnat Bangkok för att fira det thailändska nyåret song kran i dagarna tre med start på måndagen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.