Polen flyktingar
Beata Mazurek påstår att svenskar flyr till Polen. - Foto: Twitter/Fredrik Sandberg/TT

Polsk politiker: "Svenskar flyr sitt land för att hitta fred"

Svenskar flyr till Polen för att slippa islamism och sharia. Det hävdar nu en polsk toppolitiker. Men påståendet har låg sanningshalt.


Det är fullständigt kaos och totalt förfall i Sverige – därför flyr just nu många svenskar till Polen för att få lugn och ro. 

Ja, åtminstone är det vad den polska EU-politikern Beata Mazurek påstår i ett nytt uttalande. 

I en tweet skriver Mazurek att ”mulikulturalism” och invandring gjort det omöjligt för många svenskar att bo kvar i sitt hemland, och att svenskar nu söker sig till Polen för att hitta ”fred och normalitet”. 

"80 städer styrs av islamister"

I sitt tweet länkar Mazurek till en artikel på den polska högersajten wPolityce, som är ökänd för sina sensationalistiska artiklar med låg sanningshalt. Enligt en undersökning från Oxford University var sajten en av största spridarna av ”junk news” inför EU-valet tidigare i år.

I artikeln hävdar man att tusentals svenska sökt asyl i Polen, och att det finns 80 städer i Sverige som ”styrs av islamister”.

Men någon fakta hänvisar man inte till, förutom en omröstning på ett Twitter-konto där många röstat i en poll att man skulle vilja flytta till Polen – för två år sen.

Finns inga belägg för svenska flyktingar

Men, hur ser det egentligen ut? Flyr tusentals svenskar landet för sydliga breddgrader?

Nej, det finns inget som tyder på det. 

Enligt Statistiska Centralbyrån flyttade knappt 2 000 från Sverige till Polen förra året – en stor majoritet av dessa var polska medborgare som flyttade hem efter en längre vistelse i Sverige. 

Enligt svenska ambassaden i Polen bor ett par tusen svenska medborgare i Polen, många av dem är studenter eller personer med dubbla medborgarskap, skriver Aftonbladet. 

Svenska ministern svarar

Nu har Mazurek dessutom fått kritik från svenska regeringen.

Det är totalt gripet ur luften. Flyttströmmen går åt andra hållet. Bara 2017-18 utvandrade mer än 8 000 polacker till Sverige, säger justitieminister Morgan Johansson till Aftonbladet. Han menar också att många stöldligor kommer från just Polen, och att han vore tacksam om polska politiker fokade på det istället.

Nyligen blev en svensk toppolitiker kallad för "stackars sjuk varelse" av en ungersk kollega – läs mer om det här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du fly till Polen?
Tack för din röst!