Stockholm

Viktigt bevis: Philip Manshaus filmade sin attack mot moskén

Terrormisstänkte-Philip-Manshaus-ska-ha-filmat-attentatet
Terrormisstänkte Philip Manshaus ska ha filmat attentatet. Foto: Privat/NTB Scanpix, Cornelius Poppe

Under måndagen tas beslutet att häkta den norska 21-åring som misstänks för terrorbrott och mordet på sin styvsyster. Senare under måndagen håller den norska polisen en presskonferens. Där framgår det att attentatet mot moskén har filmats.


Nyheter24 har tidigare skrivit om hur Philip Manshaus, 21, häktas i fyra veckor misstänkt för mord och terrorbrott

Under en poliskonferens som polisen höll under måndagkvällen framgår det att en GoPro kamera har använts för att filma moskéskjutningen. Något som polisen beskriver som ett av de viktigaste bevismaterialen i fallet. 

Tips för ett år sedan 

Redan för ett år sedan ska den norska säkerhetspolisen fått tips om mannen, något myndigheten då inte gjorde en större sak av. 

– Tipset var vagt och tydde inte på några förestående terrorplaner, säger PST-chefen Hans Sverre Sjøvold

Nu, ett år senare, är mannen både misstänkt för terrorbrott och mord på sin 17-åriga styvsyster – varav en kamera blivit en särskild viktig del av polisen bevismaterial.

21-åringen kom till rättssalen blåslagen. Skadorna ska han ha fått när han övermannades i moskén, enligt hans advokat. Bildkälla: Cornelius Poppe/NTB Scanpix

Kamera och flera vapen 

GoPro kameran ska ha suttit på en hjälm som 21-åringen burit under dådet. Utöver detta ska mannen även haft på sig flera vapen, främst jaktvapen. 

– Vi tror att flera av vapnen var lagligt registrerade i hans hushåll. Vi vet inte vilka av vapen som var lagliga och inte, säger polisen under pressträffen.

Sedan dådet har Vibeke Hein Bæra, biståndsadvokat till Manshaus pappa, meddelat att familjen tar starkt avstånd från attacken under lördagen, skriver Aftonbladet.

Läs även: 

Här är allt vi vet om Philip Manshaus och moskéattacken i Norge

Här flinar terrormisstänkte Philip Manhaus i rättssalen

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.