Manshaus-forsta-polisforhor
Manshaus första polisförhör - Foto: Cornelius Poppe

Philip Manshaus erkänner: Händelseförloppet stämmer

Philip Manshaus, 21, sitter för närvarande häktad misstänkt för terrorbrott och mord. Tidigare har Manshaus avstått ifrån förhör med polisen, men under torsdagen ändrade han sig. Under fredagen ägde samtalet rum – där han erkände händelseförloppet.


Philip Manshaus, 21, är häktad misstänkt för mord och terrorism. Sedan Manshaus åtalades under måndagen har han avstått ifrån att prata med polisen, något han ändrade uppfattning om under torsdagen. Fredag eftermiddag ägde det första samtalet rum – där han till slut erkände att händelseförloppet stämmer.

Förhör på polishuset

Fredag eftermiddag åkte Manshaus advokat Unni Fries till polishuset i Oslo för att träffa sin klient. Detta efter att han uppgett sig villig att prata med polisen. Fries vill inte kommentera varför Manshaus plötsligt ändrat åsikt. 

- Han har sagt att han är villig att ge ett polisuttalande, och vi kommer att se hur det går, säger Fries till VG.

Philip Manshaus advokat Unni Fries. Bildkälla: Vidar Ruud

Erkänner händelseförloppet 

Under fredagskvällen blir det klart att Philip Manshaus erkänner attacken mot moskén och mordet på styvsystern, skriver VG.

– Den misstänkte erkänner de faktiska omständigheterna, men han har än så länge inte tagit ställning till frågan om straffansvar. Hans förklaring har gett ett viktigt bidrag till den fortsatta utredningen, säger åklagare Pål-Fredrik Hjort Kraby i ett uttalande efter förhören. 

Långt förhör

Förhöret med Manshaus pågick i flera timmar. Med honom var hans advokat Fries, som till media har svarat på frågor om 21-åringens plötsliga erkännande. 

Hon tror inte att bekännandet har att göra med att polisen har övervägt att lägga in honom för psykiatrisk tvångsvård. 

– Nej, det har det inte. Mitt intryck är att det är helt frivilligt från hans sida. Han önskar att ge en förklaring och var beredd att göra det nu, sa hon till Dagbladet

Sammanfattning: Det här har hänt

Förra lördagen larmades den norska polisen om en skottlossning i al-Noor Islamic Cente, en moské i Bærum, väster om Oslo. När polisen väl anlände till platsen hade den misstänkte 21-åringen övermannats av två äldre moskébesökare. 

Han blev senare även misstänkt för mordet på sin 17-åriga styvsyster, som hittades död samma dag. Polisen är öppen för teorin att båda brotten har rasistiska motiv. 

Två dagar senare, under måndagen, hölls en häktningsförhandling för 21-åringen. Där togs beslutet att Manshaus ska åtalas misstänkt för både terrorbrott och mord, skriver VG

Läs även: Brottsexpert svarar: Det straffet kan Manshaus få om han fälls

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar finska kranier

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.