Manshaus krav: Vill förklara sig för polisen

- 16/08/2019, 11:21

Terror- och mordanklagade miljonären Philip Manshaus, 21, ville inledningsvis inte prata med polisen om sina gärningar. Men nu har han ändrat sig, meddelar den misstänktes advokat.

Nyheter24 har tidigare skrivit om mordet på styvsystern Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, 17, och attacken mot moskén al-Noor i Bærum.

Philip Manshaus ska ha filmat sin aktion med en GoPro-kamera och burit med sig flera vapen.

Den misstänkte sitter för närvarande häktad och under strikt isolering – och motiven till gärningarna tros vara rasistiska. 

Ändrat sig

Efter dådet har inte den misstänkte gärningsmannen velat prata med polisen om det inträffade. Men under torsdagen kom det fram att 21-åringen har ändrat uppfattning – och nu vill prata.

– Jag kan nu meddela att Philip Manshaus önskar att få förklara sig för polisen. Vi har gjort polisen medvetna om detta, och närmare tidpunkt för förhöret kommer att beslutas gemensamt, sa Fries till Norska TV2 på torsdagen.

På fredagsmorgonen kunde hon dock bekräfta för kanalen att han vill förklara sig för polisen redan under fredagseftermiddagen. 

Plötsliga vändningen 

Fries kommer att vara med på förhöret, men vill inte kommentera vad som ligger bakom den förändrade viljan att prata hos den misstänkte, skriver Dagbladet.  

Läs mer: Brottsexpert svarar: Det straffet kan Manshaus få om han fälls