Fredag 24 Sep
Stockholm

Världens minsta val nära utrotning – endast tio individer kvar

Varldens-minsta-val-nara-utrotning
Världens minsta val nära utrotning. Foto: Paula Olson, NOAA

Kaliforniatumlaren är världens minsta val – och nu håller den på att dö ut framför våra ögon. Efter att valen varit utrotningshotad en längre tid finns uppskattningsvis bara tio individer kvar, och dessa beräknas vara borta inom några månader.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

En vuxen Kaliforniatumlare är ungefär 1,5 meter lång och väger 50 kilo, något som gör den till världens minsta val. Dessvärre har arten länge varit utrotningshotad och de senaste åren har populationen minskat rejält. Och nu är situationen riktigt kritisk. 

Tio valar kvar 

Kaliforniatumlaren håller enbart till i vattnen utanför nordvästra Mexico. Enligt de senaste uträkningarna finns där endast tio valar kvar, vilket gör att arten kan vara helt utrotad inom några månader. Därför sätter miljöorganisationer nu stor press på Mexiko – och kräver drastiska åtgärder. 

Bildkälla: Wikimedia commons/Paula Olson, NOAA

Hotad av illegalt fiske 

Anledningen till att valen minskat så pass mycket i populationen är illegalt fiske. Till exempel fastnar valarna lätt i fiskarnas nät på grund av sin storlek, där de långsamt kvävs. 

För att få bukt med problemet, och göra ett sista försök att rädda valen, vill därför miljöaktivister nu ta i med hårdhandskarna mot Mexiko, skriver SVT.

Bildkälla: Wikimedia commons/Paula Olson, NOAA

"Borde införa sanktioner" 

En av de åtgärder som har föreslagits av miljöaktivister är att nyttja den internationella artskyddskonventionen "Cities". Denna konvention reglerar den internationella handeln för utrotningshotade växter och djur – och ger mandat för de länder som skrivit på att utföra sanktioner gentemot varandra. 

Till exempel kan detta göras om ett land anses göra för lite för att rädda en art – vilket många aktivister menar är fallet med Mexiko.

– Parterna borde införa sanktioner mot Mexiko och förbjuda handel med Cites-listade arter från Mexiko tills de får situationen under kontroll, säger Zak Smith, ordförande för naturskyddsorganisationen NRDC, till TT.

Mexiko hävdar å andra sidan att de redan gör allt som står i deras makt:

– Jag tror inte att en enkel lösning som sanktioner mot Mexiko kommer göra mycket för Kaliforniatumlaren, säger Hesiquio Benítez Díaz, landets generaldirektör för internationellt samarbete, till TT. 

Bildkälla: Wikimedia commons/Paula Olson, NOAA

Läs även: Chocken: 200 renar hittade döda – svultit på grund av klimatet

Kommentera
Kopiera länk
Dela