Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Greta Thunberg möter mothugg strejk: "Vi älskar vår olja!"

- 18/10/2019, 22:47 -

Greta Thunberg har fortsatt sin turné och är för närvarande i Edmonton, Kanada. Där fick 16-åringen dock ett kyligare välkomnande än vad hon brukar få.

Efter en längre vistelse i USA har Greta Thunberg tagit sitt pick och pack till Kanada. Där fortsätter hon kämpa för klimatet, bland annat genom att hålla sina fredags-strejker.

Den senaste strejken ägde rum i Edmonton, Alberta. Men här möttes 16-åringen inte bara av hurrarop och glädje.

Stor anslutning 

Strax före 19.30 svensk tid började demonstrationståget röra sig i Edmonton.

Längst fram i tåget gick grupper från den kanadensiska urbefolkningen som på flera sätt har påverkats negativt av klimatförändringar. 

Det tog dock inte lång tid innan en mer kritisk skara anslöt sig. 

"Jag älskar kanadensisk olja och gas" 

Även motdemonstranter tog nämligen plats och började promenera framför tåget. Samtidigt ropade skaran ut oljepositiva budskap och provokationer. 

Bland annat anspelade flera motdemonstranter på Thunbergs berömda FN tal genom att skrika "how dare you!". Många hade även på sig t-shirts med texter såsom "Jag älskar kanadensisk olja och gas", skriver Expressen.

Klimatstrejk
Bildkälla: Instagram/livingsanctuary

Känga till kritiker  

Drygt två och en halvtimme efter marschen inleddes nådde demonstrationståget fram till parlamentsbyggnaden i Edmonton. Väl där tog Thunberg ton och lyfte upp ursprungsbefolkningen:

– Det är otroligt att se så många unga människor och ledare för ursprungsbefolkningen här i dag. Ni är hoppet. Tack så mycket för det, sa hon.

Sist i talet passade hon på att ge en känga till de som valt att inte ansluta till strejken:

– Om folk verkligen var medvetna om detta skulle de inte behöva fråga oss varför vi fortsätter att strejka för klimatet och gå ut på gatorna. Om de verkligen kände till de fulla konsekvenserna för klimatet och den ekologiska nödsituationen skulle de sluta upp med oss på gatorna.

Oljans roll i Alberta  

Anledningen till att Thunberg fick ett delvis kyligt bemötande går att härleda till områdets historia. I Alberta arbetar nämligen runt 140 000 personer med just gas och olja, vilket motsvarar sex procent av arbetsmarknaden. 

Läs även: Forskarens kritik mot Greta Thunberg – har inte stöd i statistiken