Turkisk polis jagar PKK-kontakter

- 14/04/2009, 16:27 -

Polisen i Turkiet grep i dag 46 personer.

Bland dem tre ledande medlemmar av det kurdiska partiet DTP, i en omfattande razzia riktad mot den förbjudna organisationen PKK, uppgav en juristkälla i Diyarbakir.

Enligt källan var syftet med operationen att klarlägga vilka inom DTP (Demokratiska samhällspartiet) och kurdiska frivilligorganisationer som har kontakt med PKK.

Bland de gripna fanns enligt uppgiftslämnaren tre vice DTP-ordförande, åtta misstänkta PKK-medlemmar som bevakats av polisen i två år och två av den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalans advokater.

Polisoperationen genomfördes främst i Turkiets huvudsakligen kurdiska sydöstra delar och i storstäderna längre västerut. En av de gripna är chefredaktör för en tv-kanal som har sitt huvudkontor i Diyarbakir och sänder på både turkiska och kurdiska.

Kurdiska politiker i Turkiet anklagas ofta för att stödja PKK, som har slagits sedan 1984 för kurdiskt självstyre i sydöst och som av både landets regering och många andra länder stämplats som en terroristgrupp. Även om PKK-gerillan oftast opererar på den sydöstliga landsbygden har den också fått skulden för en rad bombdåd i städer i västra Turkiet.

I Istanbul sade överbefälhavaren Ilker Basbug på tisdagen vid Turkiets militärhögskola att PKK har tappat i styrka på senare tid. Rörelsen har ledningsproblem, stridsmoralen är låg och många medlemmar hoppar av, hävdade försvarschefen.

– Vi tror att åtgärderna för att förkorta kampen mot terrorismen kommer att ge allt bättre resultat, sade general Basbug.

Skrivet av: