Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare har upptäckt en oväntad effekt av coronaviruset

- 18/04/2020, 12:20

Coronavirusets utbrott och efterföljande nedstängningar har lett till oanade konsekvenser. Enligt forskare har den minskade aktiviteten fått jordklotet att vibrera betydligt mindre än tidigare.

Spridningen av coronaviruset har resulterat i ett stort antal insjuknade och döda, både i Sverige och internationellt.

Men utöver de många dödsfallen har viruset också medfört andra oväntade effekter. På nationellt plan har vi exempelvis renare luft än någonsin i huvudstaden.

När världen nu står stilla får det även konsekvenser globalt. Enligt forskare vibrerar jordklotet betydligt mindre nu, skriver Science Alert.

Forskarna menar att det är en direkt konsekvens av att det är så lite aktivitet på jorden för tillfället – planeten "står still".

UPPTÄCKER NYA LJUD

Till exempel har det seismiska bullret i Bryssel minskat med 30 till 50 procent sedan Belgien införde åtgärder för social distansering i mars, skriver CNN.

Vilket i sin tur har inneburit att seismologer nu har kunnat upptäcka ljud som annars skulle drunknat i det vanliga stadsbullret.

Forskare i Los Angeles och London har noterat liknande trender.

Oavsett vad seismologerna nu kan utläsa tyder detta på att de allra flesta lyssnar på myndigheterna och stannar inomhus.

Läs mer om coronaviruset: Goda nyheten: Ebolamedicin kan fungera mot corona