- Foto: David Goldman/AP/TT

Detta har hänt med NMR – efter att de förbjöds i Finland

För ungefär en månad sedan blev det olagligt för nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen att verka i Finland. Detta har hänt sedan dess.


Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har nog de flesta hört talas om. Det är en högerextrem, militant nazistisk organisation och politiskt parti. Organisationen finns i Sverige, Norge och Danmark – men har förbjudits i Finland.

Här kan du läsa mer om vad de faktiskt står för.

Det har gått drygt en månad sedan Högsta domstolen i Finland kom med det slutgiltiga beslutet att förbjuda NMR i landet. Innan det hade organisationen haft tillfälligt verksamhetsförbud i ungefär två år.

Många var då rädda att ett förbud skulle få negativ effekt: att organisationen skulle radikaliseras ytterligare, och gå under jord, skriver Svenska Yle.

"Betydligt färre"

Men det verkar faktiskt som att de värsta farhågorna inte slagit in. Istället har antalet medlemmar i NMR Finland minskat.

– Aktivisterna och deltagarna är betydligt färre. Några större demonstrationer har vi inte sett, enbart med undantag för demonstrationer på Självständighetsdagen, då de tydligen försöker fortsätta under ett annat namn, säger Tommi Kotonen, som är forskare inom högerextremism vid Jyväskylä universitet. Han menar att man kan se att samarbetet med nazister i andra länder har minskat. 

Deltagare i NMR-demonstrationen på Kungsholms torg i Stockholm 2018. Foto: Fredrik Persson/TT

Polisen delar Kotonens uppfattning.

– Redan under det tillfälliga förbudet slutade en del aktivister helt sin verksamhet, eller flyttade över till någon annan förening. Det har flutit in bara lite pengar till föreningen. Verksamheten har krympt, säger polisinspektör Timo Kilpeläinen vid Polisstyrelsen till Yle.

Hakkors fortfarande lagligt

Dessutom beslagtas mycket av det som NMR brukade tjäna pengar på, som flaggor, tröjor och muggar.

Det finns också sätt för finska nazister att gå runt förbudet.

Flera videos har spridits där man kan se hur klistermärken med hatiska, homofoba och antijudiska budskap sätts upp. NMR:s symbol är numera förbjuden i Finland – men hakkorset är det inte.

– I varje enskilt fall avgör polisledningen på plats vad helheten handlar om. I Finland är inte alla de här symbolerna förbjudna, men sammanhanget avgör om det är frågan om straffbar verksamhet. Ett exempel är hakkorsflaggor som bars synligt på en Självständighetsmarsch för två år sedan, och som polisen bedömde som hets mot folkgrupp, säger Kilpeläinen till Svenska Yle.

NMR i Sverige

Enligt en granskning av tidningen Expo 2016 är de flesta av organisationens svenska aktivister dömda för olika våldsbrott. I ledningen är alla dömda för brott, så som dråp, misshandel, vapenbrott – listan fortsätter. 

I en artikel i Svenska Dagbladet 2017 berättade avhoppade medlemmar att de hotas och förföljs av organisationen.

2018 ställde NMR upp i riksdagsvalet. 

Resultatet blev 2106 röster, vilket motsvarar 0,03 procent. Partier som till exempel Kristna Värdepartiet, Djurens parti och Direktdemokraterna blev större än nazisterna. Läs mer om det här.

[LÄS MER:]

9 vidriga åsikter nazisterna har och som du måste känna till

Bara hälften av SD-väljarna ser nazismen som ett hot

3 anledningar till att vi måste prata om antisemitismen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.