Två bilden från nazistiska demonstrationer bredvid varandra.
Nazisterna fick inte många röster- - Foto: Henrik Montgomery/Ulf Palm/TT

Så många röster fick nazistiska NMR i valet

Nordiska Motståndsrörelsen hoppades på framgångar i valet. Men nu visar det sig att det blev ett riktigt fiasko.


Efter en veckas väntan är det slutgiltiga valresultatet inne. På söndagen stod det klart att Socialdemokraterna blivit största parti, Moderaterna näst störst och Sverigedemokraterna tredje parti. 

Exakt hur regeringen kommer att se ut de närmaste fyra åren är dock väldigt oklart, och mer om det lär vi veta först nästa vecka när riksdagen öppnar.

Som Nyheter24 tidigare har skrivit var det inte alla som röstade på riksdagspartier. Många andra mindre partier som Raggarpartiet och Technopartiet fick några röster

Men nu när valresultatet är helt inne kan man också se hur det gick för nazisterna i valet. 

Valet 2014 ställde det nazistiska partiet Svenskarnas parti upp och lyckades bara få ihop 4 189 röster. Svenskarnas parti upplöstes efter valet och ställde inte upp 2018. 

Däremot ställde den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, upp i valet.

Men hur gick det då för NMR i valet? Sedan tidigare står det klart att NMR misslyckas med att ta kommunmandat i Kungälv och Ludvika där organisationen hoppades få plats i fullmäktige, och nu kan man även konstatera att riksdagsvalet blev ett fiasko. 

På NMR:s egna nyhetssajt Nordfront kallas valresultatet en "besvikelse" – och inte undra på det.

I riksdagsvalet fick NMR  2106 röster, vilket motsvarar 0,03 procent. Partier som till exempel Kristna Värdepartiet, Djurens parti och Direktdemokraterna blev större än nazisterna.

Dessutom står det klart att NMR-ledaren Pär Öberg, som var invald i Ludvika på ett sverigedemokratiskt mandat, förlorar sin plats i kommunfullmäktige. 

Tidigare har Nyheter24 skrivit om hur det gick för Alternativ för Sverige – läs mer om det här

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Trodde du NMR skulle bli större?
Tack för din röst!