Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bara hälften av SD-väljarna ser nazismen som ett hot

- 06/07/2018, 13:59 -
Sverigedemokraterna och nazism.

Sverigedemokraternas väljare är tveksamma till att nazismen är ett hot mot demokratin.

TT

​Ska man förbjuda nazistiska organisationer? Ja, tycker svenska folket enligt en ny undersökning. Men Sverigedemokraternas väljare är inte speciellt övertygade.

Den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen har väckt starka känslor under Almedalsveckan i Visby. I veckan greps en person misstänkt för misshandel med hatbrottsmotiv, och på torsdagenutbröt bråk i centrala Visby. 

Även statsminister Stefan Löfven har uttalat ilska över nazisterna. 

– Det är dags att göra något rejält åt detta. Jag blir så förbannad på krafter som försöker använda demokratin för att förstöra demokratin, sa Löfven på en pressträff på torsdagen.

Och nu visar en helt ny Sifo-undersökning, beställd av organisationen Skiftet, att svenska folket är positiva till att förbjuda nazistiska organisationer. 

Hela 62 procent tycker att man borde förbjuda nazistiska organisationer genom lagstiftning – och över 80 procent anser att nazister är ett hot mot demokratin.

– Mätningen visar tydligt att det finns ett starkt stöd för att förbjuda nazistisk organisering. Lööf och Löfvens ord om att stå upp för demokratin är meningslösa om det inte backas upp av handling, säger Skiftets ordförande Robin Zachari till Nyheter24. 

Oron över nazismen verkar finnas hos både höger- och vänsterpartier. Och hos de flesta partier anser 90-95 procent att nazismen är ett hot mot demokratin. Sammanlagt anser 81 procent att nazistiska organisationer utgör ett hot mot demokratin. 

SD-väljarna inte så säkra

Men Sverigedemokraternas väljare sticker ut i mätningen. Enligt Sifo anser bara 50 procent av SD-väljarna att nazismen är ett hot mot demokratin. 29 procent av SD:s väljare svarar "instämmer delvis" på påståendet om att nazistiska organisationer är ett hot mot demokratin. Bara 21 procent instämmer helt och hållet. 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare gått ut och sagt att han kan tänka sig förbjuda nazistiska NMR, men enligt nya Sifo-mätningen har han inte stöd för det inom sitt eget parti. Bara 36 procent av SD-väljarna tycker att ett nazistförbud är en bra eller en ganska bra idé. 

– Jag har själv inte sett undersökningen, eller satt mig in i datan, så jag kan inte uttala mig om den. Under förra årets Almedalen gick Jimmie Åkesson ut med ett förslag kring att se över möjligheten att kriminalisera den här typen av grupperingar, vilket mottogs med 100 procentigt stöd inom såväl partiet som hos våra sympatisörer, säger Sverigedemokraternas informationschef Henrik Gustavsson till Nyheter24. 

Ser du nazismen som ett hot mot demokratin?