Måndag 23 Maj
Stockholm

Corona fanns i USA innan larmet från Kina – enligt ny studie

Foto: Stian Lysberg Solum/TT
Foto: Stian Lysberg Solum/TT. Foto:

I amerikanska provtagningar från december 2019 återfanns coronasmitta. Det här stärker teorin om att viruset fanns i USA flera veckor innan det första larmet från Wuhan-provinsen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Forskare från Oxforduniversitetet samlade in prover från amerikanska blodgivare mellan 13 december 2019 och 17 januari 2020. 

I 106 av totalt de 7 389 insamlade blodproverna återfanns coronaviruset – och redan i början av januari bekräftades antikroppar hos personer hemmahörande i flera amerikanska delstater. 

"Tidigare än vad som varit känt"

I en ny studie presenterar man nu slutsatsen av provtagningarna – covid-19 fanns i USA innan Kina larmade omvärlden om utbrottet i Wuhan-provinsen.

”Fynd gör gällande att infektionen sars-cov-2 har funnits i USA i december 2019, alltså tidigare än vad som varit känt”, skriver forskarna i rapporten.

Läs mer: Ett år med corona – här är bilderna från en förändrad värld

Foto: Johan Nilsson/TT

Finns flera bevis

Studien stärker därmed teorin om att coronaviruset spreds globalt flera veckor innan det rapporterades om ett första fall i Kina. 

Och det är inte det första beviset som indikerar att så skulle kunna vara fallet.

Enligt forskningsrapporten ska en patient i Frankrike ha bekräftats med covid-19 i slutet av december, efter att ha lagts in på sjukhus med influensaliknande symptom. 

Även detta säger emot teorin om att smittan nådde övriga världen först när människor som besökt Wuhan återvände hem i slutet av januari. 

Läs mer: Regeringen: förbered er på att leva med corona hela 2021

Kommentera
Kopiera länk
Dela