Sahar Tabar har dömts till fängelse – för sina Instagram-bilder

- 14/12/2020, 12:10

Sahar Tabar från Iran postade bilder på Instagram som fick hela världen att tappa hakan. Nu har hon dömts till fängelse för sina inlägg.

Sahar Tabars bilder färdades snabbt över hela världen när hon postade dem på Instagram 2017.

Hennes förvrängda, zombie-liknande utseende sades ha krävt över 50 plastikoperationer, och Angelina Jolie uppgavs vara hennes största förebild.

Foto: Instagram

Snabbt fick Tabar, eller Fatemeh Khishvand som hon egentligen heter, över 400 000 följare.

Men det dröjde inte lång tid innan tonåringen förklarade att bilderna var resultatet av smink och bra Photoshop-skills.

"Har experimenterat"

Hon erkände dock att hon opererat näsan, gjort fettsugning och använt fillers i läpparna.

– Jag har mest experimenterat med mitt utseende för att jag själv har tyckt att det har varit kul. Och jag antar att jag nu har en koppling till Angelina Jolie. Det var egentligen aldrig mitt mål att se ut som någon annan, berättade hon i en intervju.

– Varje gång jag lägger upp en bild så målar jag mitt ansikte på ett roligare sätt. Det är ett sätt att uttrycka sig, en typ av konst. Mina fans vet att detta inte är mitt riktiga ansikte, har hon tidigare sagt i en intervju med AFP.

10 år i fängelse

Men hennes experimenterande uppskattades inte av iranska staten. I oktober 2019 greps Tabar för sina aktiviteter på sociala medier. Bland annat anses hon ha gjort sig skyldig till att ha ”fördärvat ungdomar” och att ha missaktat den islamska republiken.

Enligt iransk media greps hon efter att allmänheten lämnat in klagomål. Instagramkontot raderades när hon satt gripen.

Nu har domen fallit, rapporterar flera medier, däribland The Guardian. Straffet blev tio år i fängelse – trots att Irans statliga tv-bolag rapporterade att Sahar Tabar lider av psykisk ohälsa. Hon sades vara ”ett offer för en onormal personlighet och mentalt tillstånd”. Enligt medicinska journaler har hon tidigare sökt hjälp för psykiska problem.

Läs mer:

Allt fler gör omtalade ingreppet – men få känner till riskerna

Svenska sexbrottslingen ber till regeringen från USA – vill hem

Paret hade sex med varandra innan de var gifta – nu sitter de i fängelse