Måndag 23 Maj
Stockholm

Allt fler gör omtalade ingreppet – men få känner till riskerna

1 av 2
2 av 2

Att slipa ner de egna tänderna för att sätta in fasader eller kronor är något som blir allt vanligare, inte minst bland influencers. Men priset man får betala för det bländvita Hollywood-leendet kan bli väldigt högt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Drömmer du också om det där perfekta leendet, med en kritvit tandrad? Då är du inte ensam. 

Vita leenden flashar ständigt förbi i sociala kanaler, men långt ifrån alla har raka, pärlvita tänder naturligt.

Hänger du på sociala medier har du säkert märkt att en speciellt drastiskt metod för det perfekta smajlet har blivit allt mer populär. Vi pratar så klart om att sätta in så kallade tandkronor eller fasader i munnen. 

Listan över svenska influencers som väljer att genomgå proceduren blir längre för var dag som går, och bland annat Paulina "Paow" Danielsson, Marcelo Peña och Anna Book sällar sig till skaran.

Tittar vi utanför Sveriges gränser går det att hitta ännu fler kända namn, bland annat modellen Katie Price och flera TikTok-stjärnor.

"Går aldrig att återskapa"

Men ingreppet är långt ifrån så enkelt som många ger sken av. För att fästa kronorna eller fasaderna måste de egna tänderna nämligen slipas ner. 

Bilder på vassa, konformade gaddar läggs upp i flödet – men att slipa ner friska tänder är precis så illa som det verkar.

Foto: Instagram/@kattpaow/
Foto:TikTok/@taysb16

Nyheter24 ringde upp Maria George, klinikchef för Folktandvården Eastmaninstitutets proetikavdelning. Det är en specialistavdelning inom protetik, det vill säga arbetet med ersätta trasiga eller skadade tänder med exempelvis fasader och kronor.

Maria George berättar att man i första hand inte rekommenderar tandkronor om det är så att man är missnöjd med sina tänders utseende.

Du kan nämligen aldrig få tillbaka dina gamla tänder om du en gång satt in kronor.

– Har du slipat ner tänderna är du för alltid dömd att ha en fasad eller krona. Det går aldrig att återskapa den vävnaden som du slipar bort, någonsin, säger Maria George.

Mer riskfyllt om du är ung

Det finns en rad problem som kan uppstå efter ett sådant här ingrepp i munnen.

– Det är ganska vanligt att man får komplikationer under ett långt liv. De kan gå sönder, lossna, du kan få problem med tandköttet, speciellt om det inte är proffsigt gjort. Du kan också få karies. Eftersom du slipar bort tandens egen emalj så är det lättare att få karies, berättar Maria George. 

Faktum är att du riskerar att råka ännu mer illa ut om du är ung. 

Tänderna och käken ändrar faktiskt på sig under livet, men det är inget man kan se med blotta ögat.

– Det är inget man ser eller tänker på när du har intakta tänder, men har du satt fasader på tänderna kan detta bli synligt efter kanske tio år, när tandköttet drar sig uppåt. Plötsligt är den där lilla fogen till exempel synlig, och då kanske inte färgen på fasaden överensstämmer med den underliggande tanden.

Har man gjort fasader eller kronor som ung får man räkna med att göra om dem ungefär vart tionde år.

Nerverna kan också reagera när man slipar i en tand. Maria George säger till Nyheter24 att det i värsta fall kan sluta illa. 

– Man kan få komplikation med inflammation i rotkanalen, som kan leda till att tanden med tiden får en mörkare färg som kan lysa igenom tandfasaden. 


Kan vara billigare utomlands

På Instagram syns de bländande leendena ofta efter besök hos kliniker utomlands. Att sätta in kronor är nämligen en dyr historia, och det lockar många utomlands till kliniker med lägre priser. 

Men det ska man vara försiktig med, råder Maria George. Verkar det för bra för att vara sant så är det kanske också det. Att noga kolla upp vad som erbjuds är en god idé.

– Det finns självklart jätteskickliga tandläkare även i andra länder, men är det någon som erbjuder en billig behandling kan det vara så att man kompromissar med materialen eller med tiden som läggs ner vid till exempel fastsättning av fasaderna. Fastsättningsproceduren är ytterst teknikkänslig och görs det slarvigt får man ett sämre bestående resultat och större risk för komplikationer. Det är viktigt att man vet att man får fasader eller kronor i material som är godkända. Det kan vara svårare att kontrollera utomlands.

Att få garanti på att behandlingen är välgjord och att eventuella komplikationer ska behandlas efteråt är inte heller självklart. Då kan det vara något man själv får betala för när man kommer hem istället. 

– Vi har sett några fall hos oss, som har gjort en omfattande fasad- eller kronbehandling utomlands som inte har gått bra. Det har varit katastrof. Men det är ju de fallen som inte gått bra som kommer till oss, de lyckade behandlingarna remitteras inte hit, berättar Maria George och fortsätter:

– Vad tandläkaren än säger – det håller inte lika bra som en frisk tand. Det finns inget material idag som kan ersätta den hela friska tanden, det finns inget som är starkare än tandemaljen.

Detta kan du göra istället

Det finns tillfällen då kronor i hela munnen är befogat, men det är inte speciellt vanligt.

Har man till exempel väldigt stora skador på tänderna kan en fasad- eller kronbehandling vara lösningen, men är problemen bara estetiska finns det annat man kan göra.

Om det är så att du är missnöjd med formen eller färgen på dina tänder finns det mycket du kan göra som är mindre drastiskt. 

  • Bleka
  • Slipa minimalt
  • Lägga på plast
  • Tandställning

Kontakta din tandläkare för att få veta mer.

LÄS MER:

Skulle dra ut tand – fick nervskador och hamnade i respirator

Tandläkaren: Det här är det enda sättet att få vitare tänder

5 saker som lindrar din tandvärk

Kommentera
Kopiera länk
Dela