Foto: John Minchello/TT
Foto: John Minchello/TT

Expertens hårda ord om USA-kaoset: "Utomordentligt allvarligt"

Under gårdagen stormades den amerikanska kongressen av tusentals Trump-anhängare. USA-experten Jan Hallenberg beskriver händelsen som katastrofal, och förklarar vad som gör dem så häpnadsväckande.


Under gårdagskvällen nåddes vi av nyheten att våldsamheter utbrutit vid den amerikanska kongressen i Washintgon DC.

I ett numera raderat tal som sändes under onsdagen hävdade den sittande presidenten Donald Trump (ännu en gång) att valet präglats av fusk. Vidare uppmanade han sina upprörda anhängare att bege sig mot kongresshuset Kapitolium.

Väl där stormades byggnaden av tusentals demonstranter, och det fullkomliga kaoset fångades på bild och video.

Foto: John Minchillo/TT

Ministrar tar avstånd

Efter nattens chockerande händelser har flera högt uppsatta republikaner som tjänstgjort nära president Trump tagit avstånd från hans ageranden. 

Enligt uppgifter till CNN diskuterar ministrar i Trumps regering att åberopa det 25:e tillägget i USA:s konstitution. På så vis kan presidenten avsättas i förtid.

Händelserna gick att förutspå

Frågorna efter onsdagens våldsamheter är många. Hur kan något liknande hända – och varför?

Nyheter24 har varit i kontakt med Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet och expert på USA:s utrikes-och säkerhetspolitik. 

Enligt honom borde man förstått att Trumps upprepade påståenden om valfusk kunde resultera i händelser likt gårdagens.

– Det hade man kunnat ana, han har ju tjatat om det här både före och efter valet, och fått väldigt många personer att tro på hans lögner, säger Hallenberg till Nyheter24.

Foto: Jose Luis Magana/TT

"Det är en katastrof"

Enligt Hallenberg är det Trump som väckt ilskan hos anhängarna. Han bör därmed hållas ansvarig när samma ilska får dem att utföra fruktansvärda handlingar. 

Händelser liksom gårdagens har han inte hört talas om sedan 1861, då inbördeskriget bröt ut i USA.

– Det är en katastrof, han riskerade hela demokratiska systemets fortlevnad genom att uppeka mer eller mindre stolliga demonstranter och storma den lagstiftande församlingen, säger Hallenberg till Nyheter24.

Foto: Susan Walsh/TT

Bidens ord: Demokratin är under attack

Under gårdagskvällen höll tillträdande president Joe Biden ett tal som uppmanade Trump att stoppa kravallernas framfart. 

I talet förklarade Biden att landets demokrati är under attack, och att något liknande aldrig någonsin inträffat i modern tid.

Hallengren är på samma bana – och för den som fortfarande har svårt att greppa händelsernas storhet har han en avslutande kommentar:

– Det här är ju att försöka förhindra demokratins gång. En av demokratins mest centrala principer är att se till att det blir en fredlig övergång mellan en politisk ledare, till en ny politisk ledare som vunnit valet, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Att försöka motverka detta, det är att motverka demokratins kärna. Det är utomordentligt allvarligt.

Här kan du läsa mer om gårdagens våldsamheter:

Läs mer: Videos visar kaoset när Trump-anhängare stormar kongressen 

Läs mer: Fyra döda efter kravallerna i USA

Läs mer: Efter stormningen – diskussion om att avsätta Trump i förtid

Läs mer: Kritik mot amerikansk polis efter stormning av kongressen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!