Nate Jenkins/AP via TT
Nate Jenkins/AP via TT

Dödsdömd kvinna skulle avrättats idag – fick straffet uppskjutet

Lisa Montgomery är dömd till döden för det brutala mordet på en höggravid kvinna, och stölden av hennes barn. Men hennes väg mot avrättningen varit ovanlig, hon har nämligen fått straffet uppskjutet – två gånger.


Foto: AP via TT

Nyheter24 har tidigare kunnat rapportera om dödsdömda Lisa Montgomery den första kvinnan på 70 år som planeras att avrättas på federal nivå i USA.

Brottet hon sitter fängslad för begicks för drygt sexton år sedan, och är som taget direkt ur en skräckfilm. En decemberdag 2004 åkte Montgomery hem till höggravida Bobbie Jo Stinnett, 23, för att titta på en hundvalp hon var intresserad av. 

Eller ja, det var vad som var sagt i alla fall.

Väl där ströp hon 23-åringen, skar upp hennes mage och stal spädbarnet. Montgomery kunde gripas av polis redan dagen efter – och den nyfödda bebisen var mirakulöst nog vid liv.

Bobbi Jo Stinnet. Foto: AP via TT

Stött på flera förhinder

Fallet som skakat hela USA resulterade i en dom om dödsstraff från en enhällig jury 2007. Men Montgomery's väg mot den dödliga injektionen har kantats av flera förhinder. 

Avrättningen var egentligen planerad att äga rum den 8 december förra året – men sköts upp då hennes advokat, Kelley Henry, insjuknat i covid-19.

Det nya datumet sattes till 12 januari, och försvaret såg förskjutningen som en möjlighet att arbeta fram en ansökan om nåd. 

Benådningen skulle delvis baseras på det faktum att Montgomery's juridiska hjälp under rättegångarna 2004 var bristfällig.

Foto: AP via TT

Avrättningen skjuts upp ännu en gång

Det nya datumet för utfärdandet av dödsstraffet var alltså idag, tisdag, men bara timmar före avrättningen skulle äga rum sköts den upp – igen. 

Anledningen? Lämpligheten i att avrätta henne måste utredas, det säger Indiana District Court-domaren James Hanlon i ett uttalande.

Enligt Montgomery's försvarsadvokat Henry lider den intagna av hjärnskador och allvarliga psykiska störningar, så till den grad att hon inte kommer förstå varför hon avrättas. 

Skadorna förorsakades under Montgomery's barndom, där hon utsattes för sexuell tortyr av personer i hennes närhet, menar Henry.

Datumet där hennes mentala tillstånd, och lämplighet att avrättas, ska bedömas är ännu inte satt, enligt CNN.

Läs mer: Man avrättad för 20 år gammalt mord: "Vårt system är så fel"

Läs mer: Historiskt många dödsstraff under 2020 – på Trumps intiativ

USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu kommer stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier ser ut att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer, men säger att förslaget behöver innehålla begränsningar.

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.