Man avrättad för 20 år gammalt mord: "Vårt system är fel"

- 11/12/2020, 21:44
Inatt avrättades Brandon Bernard.

Inatt avrättades Brandon Bernard.

Bildkälla: Austen Leake/TT & B. Bernard Defense Team/ MEGA/TT.

Inatt avrättades Brandon Bernard efter att ha blivit dömd för ett mord som begicks 1999. Fallet har väckt diskussionen om att döma unga människor till döden och har bland annat uppmärksammats av Kim Kardashian.

År 1999 dömdes 18-åriga Brandon Bernard för ett dubbelmord. Han var en av fem tonåringar som anklagades för att ha rånat ett par och sedan tvingat in dem i bagageutrymmet i deras bil, i Texas. Där sköts dom av 19-åriga Christopher Vialva innan Bernard satte eld på bilen.  

Försvarsadvokater menar att paret var döda innan bilen började brinna. De har även berättat att Bernard ska ha varit rädd för sitt liv, om han inte gjorde som Vialva sa. 

Christopher Vialva avrättades i september i år och de andra medbrottslingarna dömdes till fängelse då de var under 18 år när händelsen inträffade. 

Under Bernards fängelsetid har han skött sig bra och även varit involverad i att hjälpa människor ur kriminalitet, enligt BBC.

"Tystat ner bevis"

Bernards advokater menar att regeringen ska ha tystat ner bevis som kunde förändra domen. Försvaret anser även att han sannolikt inte hade dömts till döden, om rättegången hade gått rätt till. 

De beskriver Bernards avrättning som "en fläck på Amerikas rättsväsende", skriver Aftonbladet.  

Kim Kardashian mycket involverad

Fallet har blivit mycket uppmärksammat och väckt diskussionen om att döma unga människor till döden, eftersom Bernard var 18 år när han dömdes. Realitystjärnan Kim Kardashian West är en av de som engagerat sig i fallet och har vädjat till president Donald Trump att ändra straffet till livstids fängelse. 

Kardashian West har bland annat tagit upp att Bernard hade en mindre roll i brotten än några av de andra tonåringarna, som nu har släppts från fängelset. 

"Jag skulle kunna fortsätta och fortsätta berätta om vilken fantastik person Brandon var. Jag vet att han kände sig stöttad, älskad och tillfreds när han lämnade jorden. Det här måste förändras: vårt system är så fel", skrev Kardashian West på Twitter. 

Kim Kardashian har varit mycket involverad i fallet. Bildkälla: Twitter.

Bernards sista ord

Brandon Bernards sista ord dedikerade han till familjen till paret som mördades 1999. I mer än tre minuter berättade han om hur ledsen han var för vad han hade gjort. 

"Jag är ledsen. De är dem enda orden jag kan säga för att summera hur jag känner idag och hur jag kände den dagen", sa han, enligt BBC.

Avrättningen försenades med två timmar då Bernards advokater förgäves vädjade till Högsta domstolen om att skona hans liv. 

Brandon Bernard. Bildkälla: B. Bernard Defense Team/ MEGA/TT.

Trump – mest avrättande presidenten 

Innan juni i år har USA haft ett 17 år långt stopp för avrättningar på federal nivå.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Donald Trump kan gå till historien som landets mest avrättande president. Trumpadministrationen har dessutom planerat ytterligare fem federala avrättningar under sin tid i Vita huset, enligt Aftonbladet

Då kommer fler en tio personer ha avrättats under 2020 – något som inte skett sedan 1896. 

Tillträdande president Joe Biden har lovat att avskaffa dödstraff. 

LÄS MER: 

Första federala avrättningen av en kvinna i USA – sedan 1953

Saudiarabien avskaffar dödsstraff för minderåriga

USA