Trumps grova ord till Pence: "Patriot eller pussy”

- 13/01/2021, 11:18 -

Donald Trump försökte in i det sista stoppa valresultatet. Precis innan Mike Pence gick in i kongressen kom ett pressande samtal från presidenten: "Gå till historien som en patriot eller en 'pussy'".

Efter ett kaosliknande amerikanskt val där Donald Trump anklagat allt och alla för fusk – så var det dags för kongressen att godkänna Joe Biden som USA:s näste president. 

Den 6 januari begav sig Mike Pence till Kapitolium för den formella kontrollräkningen av elektorsrösterna, men nu avslöjar NY Times att Trump försökte pressa vicepresidenten in i det sista. 

Läs mer: Donald Trumps oväntade tal – för att behålla jobbet

Grovt samtal

Precis innan Pence gick in i kongressen fick han ett samtal.

– Du kan antingen gå till historien som en patriot eller en ”pussy”, sa Trump då enligt NY Times. 

För er som inte är bekanta med ordet pussy, så betyder det bokstavligen ett slangord för det kvinnliga könsorganet, men används ofta i bemärkelsen fegis. Med andra ord ett ganska grovt ordval.  

Pence lät inte Trump stoppa honom – vilket fick presidenten att rasa på Twitter. Trumps anhängare hakade på ilskan och under stormningen av Kapitolium skanderade de att Pence skulle hängas. 

Mike Pence
Mike Pence lät demokratin ha sin gång. AP Photo/J. Scott Applewhite, Pool

Nej till 25:e tillägget

Sedan dess har det varit kyligt mellan de båda – fram tills igår. 

Då träffades Pence och Trump i ett möte som tydde på att stridsyxan var nedlagt. Tillsammans fördömde de attacken mot kongressen, läs mer om mötet i Vita huset här.

Under natten kom också beskedet att Pence valde att inte avsätta Trump i förtid enligt det 25:e tillägget.

”Jag tror inte att en sådan åtgärd ligger i vår nations intresse eller är förenlig med vår konstitution”, skriver Pence i ett brev till representanthuset enligt NY Times.

Röstning om riksrätt

Eftersom Pence valde att inte avsätta Trump, så kommer representanthuset rösta om riksrätt istället.

Demokraterna har varit tydliga med vad de tycke i frågan från första stund, men nu har även fem republikaner öppet ställt sig bakom kravet på riskrätt. 

”En amerikansk president har aldrig gjort sig skyldig till ett större förräderi, säger Liz Cheney, partiets tredje högst rankade ledamot, till Washington Post.

LÄS MER:

Nu bryter Trump tystnaden: "Den största häxjakten"

Donald Trump blockerad från Twitter: Skapar egen plattform