Donald Trumps oväntade tal för att behålla jobbet

- 08/01/2021, 08:46 -

Det fortsätter att storma kring Donald Trump. Igår älskade han demonstranterna som tog sig in i Kapitolium – inatt fördömde han dem. Frågan är om USA:s president kommer att få sitta kvar sina sista dagar på posten.

I natt svensk tid publicerade USA:s sittande president en tre minuter lång video på Twitter. Det första inlägget sedan han efter gårdagens kaotiska scener i Washington blivit blockerad under tio timmar. 

I talet gav Donald Trump upp kampen om makten i USA – i det som är det närmsta ett formellt erkännande av valförlusten han kommit. 

"Vet att ni är besvikna"

Trump meddelar att en ny administration ska ta över den 20 januari och att hans administration ska jobba för at det ska ske lugnt och fredligt, en upprepning från ett uttalande igår.

– Det har varit mitt livs största ära att tjäna som er president. Till alla mina supportrar: jag vet att ni är besvikna, men jag vill också att ni ska veta att vår fantastiska resa bara precis har börjat. Tack, gud välsigne er och gud välsigne Amerika, säger han i videon.


"Ni ska få betala"

Talet inleddes med att Trump kommenterade gårdagens kaos vid USA:s kongress när demonstranter stormade Kapitolium. Se videos och bilder från hur det gick till här.

– Jag vill börja med att belysa attacken mot USA:s kongress igår. Precis som alla andra amerikaner så är jag ursinnig över våldet, laglösheten och kaoset. Jag skickar genast nationalgardet, säger han och fortsätter: 

– Ni som har brutit mot lagen, ni kommer att betala. Vi måste fortsätta med USA. Jag tror fortfarande att vi måste reformera våra vallagar för att återställa förtroendet för alla framtida val, säger presidenten.

Talet är en helomvändning mot vad presidenten uttryckte för demonstranterna igår: 

– Vi älskar er, ni är väldigt speciella, sa han då. 

Foto: Twitter/DonaldJ.Trump

120 ledamöter kräver avgång

Frågan är om Trump kommer att få sitta kvar på sin post de sista dagarna, trots nattens tal. Allt fler kritiska röster höjs och 120 ledamöter i kongressen kräver Trumps avgång. Läs mer om det här.

Flera tunga namn har lämnat sina poster, bland annat USA:s utbildningsminister Betsy DeVos. 

Samtidigt som en del av Trumps medarbetare med höga befattningar planerar att stanna kvar i administrationen för att förhindra honom från att göra något olagligt eller farligt de sista dagarna vid makten, skriver AFP.

Nancy Pelosi kräver Trumps avgång
Politikern Nancy Pelosi kräver Trumps avgång. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

Polis har dött

Ytterligare en person har dött efter upploppet i Washington DC – en polis som jobbade under stormningen. Totalt har nu fem personer dött. 

Efter händelserna har både Facebook och Instagram blockerat den sittande presidenten. Läs mer om det här.