Trump höll tal
Trump höll tal - Foto: Twitter/DonaldJ.TrumpAP Photo/Jose Luis Magana

Donald Trumps oväntade tal – för att behålla jobbet

Det fortsätter att storma kring Donald Trump. Igår älskade han demonstranterna som tog sig in i Kapitolium – inatt fördömde han dem.
Frågan är om USA:s president kommer att få sitta kvar sina sista dagar på posten.


I natt svensk tid publicerade USA:s sittande president en tre minuter lång video på Twitter. Det första inlägget sedan han efter gårdagens kaotiska scener i Washington blivit blockerad under tio timmar. 

I talet gav Donald Trump upp kampen om makten i USA – i det som är det närmsta ett formellt erkännande av valförlusten han kommit. 

"Vet att ni är besvikna"

Trump meddelar att en ny administration ska ta över den 20 januari och att hans administration ska jobba för at det ska ske lugnt och fredligt, en upprepning från ett uttalande igår.

– Det har varit mitt livs största ära att tjäna som er president. Till alla mina supportrar: jag vet att ni är besvikna, men jag vill också att ni ska veta att vår fantastiska resa bara precis har börjat. Tack, gud välsigne er och gud välsigne Amerika, säger han i videon.


"Ni ska få betala"

Talet inleddes med att Trump kommenterade gårdagens kaos vid USA:s kongress när demonstranter stormade Kapitolium. Se videos och bilder från hur det gick till här.

– Jag vill börja med att belysa attacken mot USA:s kongress igår. Precis som alla andra amerikaner så är jag ursinnig över våldet, laglösheten och kaoset. Jag skickar genast nationalgardet, säger han och fortsätter: 

– Ni som har brutit mot lagen, ni kommer att betala. Vi måste fortsätta med USA. Jag tror fortfarande att vi måste reformera våra vallagar för att återställa förtroendet för alla framtida val, säger presidenten.

Talet är en helomvändning mot vad presidenten uttryckte för demonstranterna igår: 

– Vi älskar er, ni är väldigt speciella, sa han då. 

Foto: Twitter/DonaldJ.Trump

120 ledamöter kräver avgång

Frågan är om Trump kommer att få sitta kvar på sin post de sista dagarna, trots nattens tal. Allt fler kritiska röster höjs och 120 ledamöter i kongressen kräver Trumps avgång. Läs mer om det här.

Flera tunga namn har lämnat sina poster, bland annat USA:s utbildningsminister Betsy DeVos. 

Samtidigt som en del av Trumps medarbetare med höga befattningar planerar att stanna kvar i administrationen för att förhindra honom från att göra något olagligt eller farligt de sista dagarna vid makten, skriver AFP.

Politikern Nancy Pelosi kräver Trumps avgång. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

Polis har dött

Ytterligare en person har dött efter upploppet i Washington DC – en polis som jobbade under stormningen. Totalt har nu fem personer dött. 

Efter händelserna har både Facebook och Instagram blockerat den sittande presidenten. Läs mer om det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Stockholm

1 timme sedan
"Samtal om misshandel i Kista med flera personer inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.