Pence och Trump har brutit isen.
Pence och Trump har brutit isen. - Foto: Jacquelyn Martin/Erin Schaff/The New York Times via AP

Iskylan bruten: Mike Pence har bestämt sig om Trumps öde

Mike Pence och Donald Trump har haft ett första möte sedan stormningen av Kapitolium. Enligt källor i Vita Huset har vicepresidenten bestämt sig för att inte avsätta Trump i förtid.


Det har gått fem dagar har gått sedan kaoset vid Kapitolium i Washington DC. Anhängare till Donald Trump bröt sig in i kongressen och fem personer dog under stormningen. Se de dramatiska bilderna från tumultet vid kongressen här.

Under stormningen ropade folkmassan att Mike Pence skull hängas för förräderi eftersom han tillät den demokratiska gången för att godkänna Joe Biden som USA:s näste president.

Under våldsamheterna hörde Trump inte av sig till till Pence  för att kolla att han var okej – och passade även på att twittra kritiskt om vicepresidenten.

Fientlig stämning

Efter det har stämningen mellan den sittande presidenten och hans vicepresident varit allt annat än god.

Men nu uppger flera amerikanska medier, bland annat CNN, att Pence och Trump träffats i Vita Huset natten mot tisdagen svensk tid. 

Mötet verkar ha gått bra – ur Trumps synvinkel. Enligt en källa i Vita Huset har Mike Pence lagt ner planerna på att avsätta Trump i förtid enligt 25:e tillägget. 

– De upprepade att de som bröt mot lagen och stormade Kapitolium förra veckan inte representerar America first-rörelsen som stöds av 75 miljoner amerikaner och lovade att fortsätta arbeta för landets bästa under den återstående tiden av deras mandatperiod, säger källan till CNN.

Omröstning under onsdagen

Demokraterna har krävt att Pence ska avsätta Trump – annars kommer de att åtalet om riksrätt vidare. En omröstning om att ta riksrätten vidare till senaten kommer förmodligen att hållas under onsdagen. 

Om det skulle gå igenom blir Trump den förste presidenten att åtalas i riksrätt två gånger vid två tillfällen. 

"Tar visst ansvar"

The Hill och Fox News rapporterar att Donald Trump tar visst ansvar för upploppet. Enligt tidningen ska han ha berättat det under ett samtal med republikanernas minoritetsledare i representanthuset, Kevin McCarthy.

I intervjun passade McCarthy även på att bestrida uppgifterna om att vänsterextremister låg bakom stormningen, och slog fast att det var högerextremister och QAnon-anhängare.

LÄS MER:

Donald Trump blockerad från Twitter: Skapar egen plattform

Det här vet vi om de som dog i attacken vid kongressen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.