Här är de amerikanska kvinnorna som dömts till döden

- 13/01/2021, 21:34 -

Natten till onsdag, svensk tid, avrättades dödsdömda Lisa Montgomery med en giftig injektion. Men hon är inte den enda kvinnan i USA som gått det ödet till mötes.

Foto: AP via TT

Tidigare i veckan rapporterade Nyheter24 om avrättningen av Lisa Montgomery – den första amerikanska kvinnan på nästan 70 år att dömas till döden på federal nivå.

Brottet hon begick i december 2004 är som taget ur en skräckfilm. Montgomery åkte hem till höggravida Bobbi Jo Stinnett, ströp henne, skar ut barnet ur hennes mage och tog det med sig.

Barnet överlevde, men det gjorde dessvärre inte 23-åriga Stinnett.

Men Montgomery är inte den enda kvinnan som dömts till döden i USA. Sedan år 2000 har 13 andra kvinnor också gått samma öde till mötes. 

Här är några av dem...

Kelly Gissendaner. Foto: Bita Honarvar/TT

Sjöng Amazing Grace

Att maken Douglas skulle dö – det visste Kelly Gissendaner i flera månader före honom.

Till sin hjälp att utföra dådet hade hon älskaren Gregory Owen, som Gissendaner utrustade med kniv och batong. När maken kom hem från jobbet blev han körd till ett ödsligt skogsparti av Owen – och väl där blev han mördad av slag och knivhugg i nacken.

Gissendaner var med andra ord inte den som utförde själva mordet, men var högst delaktig i hur, och när det skulle utföras.

Hon dömdes till döden, och fördes gråtandes in i avrättningsrummet i september 2015. Strax innan hon avrättades med en giftspruta ska hon ha sjungit "Amazing Grace".

Frances Newton. Foto: LM OTERO/TT

Bevisen ifrågasattes – blev ändå avrättad

Frances Newton dömdes till döden 1988 för att slagit ihjäl sin man och två barn – sju år, respektive 21 månader gamla.

Newton slutade aldrig hävda sin oskuld, och fallets tekniska bevisning har i efterhand blivit mycket ifrågasatt.

Bevisen som fällde henne analyserades i ett laboratorium som gjort tveksamma och missvisande analyser i andra amerikanska rättsfall. 

Hennes advokat ska inte heller ha förhört ett enda vittne under rättsprocessen, och han har senare förbjudits från att arbeta med brottsmål. 

Trots att det amerikanska advokatförbundet försökte häva Newtons dödsdom in i det sista, utfärdades avrättningen i september 2004. Hon önskade inte säga några sista ord.

Foto: Peter Cosgrove/TT

USA:s första kvinnliga seriemördare

Under tio skräckmånader mellan 1989-1990 återfanns sju kroppar, skjutna till döds, dumpade i diken i Florida. 

Ansvarig för morden var sexarbetaren Aileen Wournon – USA:s första kvinnliga seriemördare. 

I rätten hävdade hon att samtliga mord begåtts i självförsvar efter hon själv blivit hotad och våldtagen. Den förmildrande förklaringen tog hon senare tillbaka. 

Wournon dömdes till sex dödsdomar, och avrättades i oktober 2002. Hennes sista ord var:

– Jag kommer tillbaka, som Independence Day, med Jesus, sjätte juni. Som filmen, stort moderskepp och allt. Jag kommer tillbaka.

Exakt vad hon menade med det är oklart – den som lever får väl se.

Lisa Ann Coleman. Foto: Arlington Police Department

Torterade ihjäl ett barn

Lisa Ann Coleman låg bakom torteringen och svälten av 9-åriga Davontae Williams 2004. 

Hans kropp hade fler än 250 skador – och hittades fastbunden, undernärd och vanvårdad i bostaden han delade med sin mamma, och hennes partner Coleman. 

Williams vägde bara 16,3 kilo när kroppen återfanns, men Coleman hävdade att hans död var en olyckshändelse.

Hon dömdes till döden, och log mot vittnena i avrättningskammaren i september 2014. "Jag älskar er alla" ska ha varit hennes sista ord.

Foto: Betty Lou Beets. Foto: AP/TT

"Den svarta änkan"

"Den svarta änkan från Gun Barrel City" – eller Betty Lou Beets som hon egentligen hette, dömdes till döden efter att två män hittats nedgrävda i en blomrabatt i hennes trädgård.

Männen var inga mindre än hennes femte (och dåvarande) man Jimmy Jon Beets, och hennes fjärde, före detta, man Doyle Wayne Baker. Männen återfanns 1985, efter att ha varit försvunna i flera år. 

Beets dömdes bara för mordet på den dåvarande maken, men hävdade fram till sin död att agerandet skett i självförsvar.

Mordet på Baker, som också hittades nedgrävd i trädgården, dömdes hon aldrig för. Hon var också misstänkt för ett mordförsök på sin äkta man nummer två, som aldrig resulterade i en fällande dom.

Läs mer: Historiskt många dödsstraff under 2020 – på Trumps initiativ

Läs mer: Mördarens sista ord innan avrättningen i elektriska stolen