Han har glömt sitt lösenord kan miste om två miljarder

- 16/01/2021, 09:25

Amerikanen Stefan Thomas äger bitcoins värda två miljarder – men kommer kanske aldrig få tillgång till pengarna. Anledningen? Han har glömt lösenordet hårddisken som förvarar kryptovalutan.

Under 2012 köpte den amerikanske programmaren Stefan Thomas 7 000 bitcoins till ett blygsamt värde av tio dollar. 

Aldrig hade han kunnat gissa att just det köpet skulle göra honom till dubbel dollarmiljonär några år senare. 

I dagsläget kostar en bitcoin nämligen 37 000 dollar, och hans totala tillgångar uppmäts till 250 miljoner dollar – motsvarade två miljarder svenskar kronor.

Har bara två försök kvar

Det här låter kanske som en trevlig tillvaro, men det finns tyvärr ett ganska stort problem.

Thomas har glömt lösenordet till den hårddisk som förvarar kryptovalutan. Till New York Times säger han att hårddisken bara tillåter tio försök innan den stänger sig förevigt – och åtta av dem är redan förbrukade.

Det beräknas finnas närmare 140 biljoner dollar fast i digitala plånböcker, likt Bitcoin, som ägarna glömt lösenorden på, och inte kommer åt.

Foto: Rick Bowmer/TT

Expertens teori

Totte Löfström är vd för kryptovalutebörsen Trijo och expert på bitcoins. Ändå har han svårt att förstå exakt vad som hänt i Thomas fall.

– Det finns ingen inbyggd funktion i Bitcoin som gör att du bara har tio försök på dig att skriva rätt lösenord, du kan försöka hur många gånger du vill, säger Löfström till Nyheter24.

En teori är att Thomas privata bitcoin-nyckel, som kan liknas med ett lösenord i sammanhanget, är fast på en dator. 

– Jag misstänker att datorn i sådant fall är problemet, och att det är den han inte kommer in på, säger Löfström till Nyheter24.

"Kan bli dyrt"

Ja, att komma på det perfekta lösenordet, och sedan komma ihåg det kan verkligen vara svårt. 

Nyheter24 hörde av sig till Mats Malmberg på cybersäkerhetsföretaget Sentor Security för att få klarhet i frågan. Han tror att Thomas bitcoin-situation hade kunnat förhindrats med enkla medel.

– I det här fallet var det ju tydligt att personen saknade en plan B för lösenordet, vilket kan bli dyrt. En kopia hade ju kunnat förvaras säkert, till exempel i ett bankvalv, säger Malmberg till Nyheter24 och fortsätter:

– Men med facit i hand hade ju risken att bli av med pengarna till och med varit mindre genom att skriva upp lösenordet på en post-it lapp och sätta på skärmen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Här är det bästa lösenordet

Men vad är det optimala lösenordet då? Det får ju inte vara för enkelt, men uppenbarligen ligger det en stor fara i att välja något som är för svårt också.

– Det är alltid bra att välja en fras man lätt kommer ihåg och som innehåller specialtecken. Ett bra exempel kan vara "Mors@ns köttbull@r är bäst i st@n!", säger Malmberg till Nyheter24.

För att optimera säkerheten uppmuntrar han alla att använda en tvåfaktorsautentisering när möjligheten finns. 

– Då kombineras något du vet, alltså lösenordet, med något du äger. En mobiltelefon, till exempel, säger Malmberg.

Läs mer: Här är skrämmande sanningen om ditt lösenord

Läs mer: Bitcoin-brottsling har flytt till Sverige