Sindri Thor Stefansson ska ha rymt till Sverige och söks nu av polis
Sindri Thor Stefansson är en av de 11 brottslingar som har gripits i samband med den stora Bitcoin-kuppen - Foto: TT/Montage

Bitcoin-brottsling från Island har flytt till Sverige

Sindri Thor Stefansson misstänks ingå i en liga på Island som stulit närmare 600 datorer med kryptovalutan bitcoin. Värdet av stölderna uppgår till en summa av 27 miljoner kronor. Nu ska han ha rymt till Sverige.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Sindri Thor Stefansson är en av de misstänkta personerna i den bitcoin-liga på Island som ska ha stulit närmare 600 datorer. Datorerna ska ha använts för att framställa kryptovalutan bitcoin och värdet ska uppgå till närmare 27 miljoner kronor enligt Isländska tidningen Visir

Om tjuvarna har haft för avsikt att fortsätta producera bitcoins med datorerna så förutsätter man att värdet av stölden kommer att uppgå till betydligt mer än de 27 miljoner kronor som de ska ha kommit över.  Vet du inte vad bitcoin är? Då kan du läsa om det här.

Sindri som har suttit frihetsberövad sedan början på mars ska natten mellan den 16-17 april ha rymt från den öppna anstalten där han befunnit sig. Flykten, som inte upptäcktes förrän på morgonen, ska ha gett Sindri ett rejält försprång, så stort att han nu ska ha lyckats lämnat landet.

Polisen på Island befarar därför att Sindri med falsk identitet ska ha lyckats fly till Sverige och ska ha landat på Arlanda redan vid 07.30 på tisdagsmorgonen, enligt Visir.

Sindri Thor Stefansson

Bitcoin-kuppen ska ha pågått mellan december 2017 och januari 2018 och totalt har man gripit 11 personer. Dock har man ännu inte lyckats spåra några av datorerna.

När Nyheter24 pratar med Kjell Lindgren från polisen i Stockholm vill han inte gå in på fallet utan påpekar att det hanteras på den internationella operativa avdelningen (NOA) eftersom att Sindri är efterlyst internationellt. 

Men vad ska du som privatperson göra om du ser Sindri i Sverige? Enligt Kjell Lindgren så har du rätt att gripa honom.

– Först ska man ringa till polisen om man vet att en person är efterlyst. Sen har envar enligt brottsbalkens 24:e paragraf rätt att gripa en efterlyst person, säger Kjell Lindgren till Nyheter24. 

Har du någon information som kan leda till gripandet av Sindri Thor Stefansson kontakta då polisen på 114 14 alternativt 112 om det är akut.

Du kanske även är intresserad av:

Det här är bitcoin – och så fungerar digitala valutor och blockkedjan

Så här köper du kryptovalutan bitcoin

Frederik glömde bort sina bitcoin - så mycket är de värda idag

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Har du koll på bitcoin?
Tack för din röst!