Semestersugna turister flockas till Dubai – mitt i pandemin

- 18/01/2021, 22:53

Trots en stor smittspridning av covid-19 håller Dubai gränserna öppna för sol- och badsugna turister. Löftet om en någorlunda pandemifri tillvaro har lockat till sig flera danska kändisar – till hemlandets stora förtvivlan.

Coronapandemin härjar i stora delar av världen, och så även i det soliga turistparadiset Dubai. 

Även där hör munskydd och restriktioner till det normala, men så länge restauranger, gallerior och hotell håller öppet påminner tillvaron ganska mycket om den före pandemin. Det har en hel drös med danska kändisar dragit nytta av. 

På sociala medier sprids bilder av sportstjärnor, influencers och TV-profiler som njuter av sol, strandhäng, och drinkar på cocktailbarer. 

Foto: Jon Gambrell/TT

3 000 nya coronafall per dag

På hemmaplan har det oansvariga resandet fått motta stor kritik, då Danmark drabbats hårt av covid-19. Tidigare i höstas fick man slita hårt för att bekämpa den muterade virusvariant som spreds på landets minkfarmar.

Inför julhelgen valde man till slut att stänga ner delar av landet för att minska smittspridningen.

Man är nu orolig att de danska Dubai-turisterna kommer smittas av covid-19 på destinationen. Resmålet har nämligen en snabbt ökande smittspridning, med ungefär 3 000 nya bekräftade fall varje dag. 

Det stora antalet insjuknade tros vara en följd av att man håller gränserna öppna, enligt Ekstra Bladet.

Foto: Kamran Jebrelli/TT

Danmark inför nya restriktioner

I lördags meddelade Statens Serum Institut, SSI, att det första fallet av en mer smittsam coronavariant från Sydafrika kunnat bekräftas i Danmark. 

Den insjuknade kommer från den danska ön Själland, och tros ha blivit smittad under en resa till Dubai.

I ett sätt att stoppa fler coronamutationer från att spridas i landet har den danska regeringen beslutat att tillfälligt avråda invånarna från att resa. Inte bara till Dubai – utan till alla världens länder. Avrådan gäller inledningsvis fram till 7 februari.

Som ett ytterligare komplement till de tuffa restriktionerna meddelade Nick Hækkerup, Danmarks justitieminister, under söndagen att regeringen kommer kunna utfärda böter till de som inte isolerar sig i tio dagar efter en utlandsresa.

Om de danska kändisarna väljer att följa myndigheternas nya råd återstår att se.

Läs mer: Krisnivå fem i Danmark – ökade restriktioner och regler för inresor

Läs mer: Danmark vaccinerar snabbast i EU – därför hänger inte Sverige med