Trumps nya försvarsadvokater: Därför är de kontroversiella

- 01/02/2021, 19:29

Om en vecka ska den amerikanska senaten fatta beslut om riksrättsåtalet mot Donald Trump. Under söndagen lämnade Trumps fem försvarsadvokater sina uppdrag — men nu har två nya, kontroversiella, försvarsadvokater tagit deras plats.

Den 8 februari inleds rättegången mot Donald Trump som blivit åtalad för att ha uppviglat stormningen av Kapitolium den 6 januari. Trump är därmed historisk — han är den första presidenten som blivit ställd inför riksrätt två gånger. 

Men med bara drygt en vecka kvar till rättegången lämnade Trumps försvarsteam honom på grund av meningsskiljaktigheter kring försvarsstrategin, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om

Nu har Trump tillsatt två nya försvarsadvokater och bägge två har något utav ett kontroversiellt förflutet.

Vän till Jeffrey Epstein

En av de som nu ska försvara Trump vid riksrätten är advokaten David Schoen, som tidigare försvarat Trumps politiska rådgivare Roger Stone

Stone åtalades och dömdes 2019 för att ha förhindrat rättvisans gång, för att ha ljugit inför kongressen och för att ha påverkat vittnen i samband med utredningen av rysk inblandning i presidentvalet 2016. 

Men det kanske mest anmärkningsvärda med Schoen är att han, enligt Forbes, varit vän med den tidigare finansmannen och dömda sexualförbrytaren Jeffrey Epstein

Jeffrey Epstein. Foto: AP/TT

Epstein, som 2019 åtalades för trafficking och som hängde sig i sin cell innan rättegången hann inledas, skulle ha blivit försvarad av Schoen. Han har vidare, sedan Epsteins död, hävdat att Epsteins självmord var iscensatt och att han egentligen mördades.

Vägrade väcka åtal mot Cosby

Bruce Castor. Foto: Matt Rourke/TT

Den andre advokaten som blir en del av Trumps försvarsteam är Bruce Castor. Han är främst känd för att, som distriktsåklagare i Pennsylvania, ha vägrat att väcka åtal om sexuella övergrepp mot Bill Cosby år 2005. 

Efter att Cosby senare blev dömd för tre fall av sexuella övergrepp år 2018 stämde ett av Cosbys offer, Andrea Constand, Castor för ärekränkning. 

"En ära" och "ett privilegium"

Både Schoen och Castor har gett uttryck för att de känner sig hedrade efter att ha blivit tilldelade sina nya uppdrag.

Donald Trump, som ställs inför riksrätt en andra gång den 8 februari. Foto: Susan Walsh/TT

"Det är en ära att få representera den 45:e presidenten, Donald J. Trump, och den amerikanska konstitutionen", skriver Schoen i ett uttalande, enligt CNN

"Jag ser det som ett privilegium att få representera den 45:e presidenten", skriver Castor i samma uttalande. 

Det är fortfarande oklart om Schoen och Castor kommer att använda den försvarsstrategi som Trump, enligt CNN, uppges vilja använda — att helt enkelt fortsätta hävda valfusk, snarare än att fokusera på anklagelserna riktade mot honom. 

Läs mer

Fem advokater har övergett Trump — dagar innan rättegången

Det historiska beslutet - Trump ställs inför riksrätt igen

Här är sakerna som Trump kan förlora om han fälls i riksrätten