Foto: Niranjan Shrestha/TT
Foto: Niranjan Shrestha/TT

Stora protester i Nepal – vill införa reseregler för kvinnor

En ny lag i Nepal kan göra kvinnor under 40 år tvungna att be sina familjer om lov innan de reser utomlands. Lagförslaget uppskattas inte av invånarna, som demonstrerade utanför landets migrationsverk under torsdagen.


Ett nytt lagförslag från Nepals regering har väckt stor ilska bland landets befolkning, och anklagas för att hota de kvinnliga invånarnas rättigheter.

Om den nya lagen träder i kraft kommer kvinnor under 40 år bli tvungna att visa upp ett reseintyg när de vill in i vissa, "riskfyllda" länder. Intyget visar att kvinnans familj har godkänt resan. 

Foto: Niranjan Shrestha/TT

"Det är skamligt"

Enligt den nepalesiska regeringen är lagen nödvändig i det förhindrande arbetet mot människohandel

Men demonstranterna håller inte med. De anser att arbetat bör riktas åt ett annat håll, som inte begränsar kvinnornas rörlighet.

– Det är skamligt att vi måste stå i det här århundradet och kräva våra rättigheter, säger 19-åriga studenten Abhishu Karki till AFP.

Hon var en av många demonstranter som visade sitt missnöje mot regeringens förslag utanför Nepals migrationsverk under torsdagen. 

Protesterna inleddes efter att lokalmedia offentliggjort detaljer om lagförslaget, vilket drog igång diskussionen om mänskliga rättigheter. 

Foto: Niranjan Shrestha/TT

Lagen har ännu inte trätt i kraft

Den kvinnliga reselagen är fortfarande kvar på förslagsnivå.

Det är oklart hur regeringen tar ställning till allmänhetens uppror.

Läs mer:

Nya extrema förbud mot abort i Polen: "Kämpar för sina liv"

Kvinnlig könsstympning förbjuds i Sudan

Saudiarabien ökar kvinnors rättigheter: "Stort steg för frihet"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.