Säkerhetstjänst bröt mot lagen

Läste e-post och avlyssnade telefonsamtal.


NSA - en av USA:s säkerhetstjänster - har brutit mot lagen genom att läsa privat e-post och avlyssna telefonsamtal.

Regelbrotten har skett nyligen - enligt tidningen New York Times efter det att man försökt begränsa den sortens verksamhet genom att införa striktare regler.

Uppgifterna bekräftades av företrädare for justitiedepartementet i Washington på torsdagen. Nu ska senaten företa en granskning.

Justitiedepartementet har också aviserat att NSA hädanefter ska hållas i stramare tyglar.

Senatens granskning leds av den demokratiska senatorn Dianne Feinstein, som uppfattar det inträffade som allvarligt. Det kommer att bli senatsförhör i frågan.

Det var under den terroristjakt som inleddes efter 11 september-attentaten 2001 som George W Bush och dennes regering gav säkerhetstjänsterna fria tyglar.

Det gällde även den rent fysiska behandlingen av misstänkta. Den nya administrationen under Barack Obama offentliggjorde på torsdagen delar av hemliga pm skrivna av Bush-jurister för att rättfärdiga hårdhänta metoder under CIA-förhör. I ett uttalande från Obama hette det att taktiken under Bushs tid "underminerar vår moraliska auktoritet och inte gör oss tryggare".

Samtidigt deklarerade Obama att de anställda i säkerhetstjänsterna som utförde förhören inte kommer att lagföras.

Det kritiserade fångläger som USA driver på Kuba ska stängas "inom ett år" enligt de besked Obama lämnade när han tillträdde presidentposten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.